NOVAC IZ FONDOVA EU-a

Bajs bijesan: Osam godina radimo na projektu obnove bolnice, a vlast ga sad stopira!

09.05.2016 u 12:46

Bionic
Reading

Projekte izgradnje dijelova bolnica u Sisku i Bjelovaru, vrijedne oko 202 milijuna kuna bez PDV-a, za koje je EU dao zeleno svjetlo, a koji su se u 85-postotnom iznosu trebali financirati iz Unijinih fondova, obustavilo je Ministarstvo zdravlja. Odluka da se stane s projektima, na koje je već potrošeno više od osam milijuna kuna, kao i godine rada, izazvala je ogorčenje u Bjelovaru i Sisku

'Zašto je projekt gradnje nove zgrade Opće bolnice Bjelovar dobar i prihvatljiv za Europsku uniju, a nije za Hrvatsku?', upitao se Damir Bajs, bjelovarsko-bilogorski župan, u razgovoru za tportal nakon što je postalo jasno da je Dario Nakić (HDZ), ministar zdravlja, prošloga tjedna obustavio projekt za koji je EU planirao dati 85 milijuna kuna bespovratnih sredstava, a Županija je osigurala 60 dok ga je resorno ministarstvo trebalo sufinancirati s 15 milijuna.

RTL Autor: RTL

'Ovo je najvredniji projekt gradnje bolnica u zdravstvu Republike Hrvatske. Za ovaj projekt ishođena je sva potrebna dokumentacija, otkupljeno je zemljište, a uz druge troškove sve to vrijedno je oko pet milijuna kuna. Projekt je započet još 2008., prošao je dvije različite Vlade RH i sad ga je ova odlučila stopirati bez valjanog obrazloženja', ogorčeno je za tportal kazao Bajs.

Podsjetimo, iz Ministarstva zdravlja prošloga tjedna najavili su da će se u pozivu za ulaganje u dnevne bolnice/jednodnevne kirurgije mijenjati uvjeti za apliciranje bolničkih projekata za novac iz EU-a. Ukupni budžet dostupnih financijskih Unijinih sredstava u periodu 2014. - 2020. iznosi 625,4 milijuna kuna, od čega 85 posto sredstava (532 milijuna) otpada na fond EU-a za regionalni razvoj, a 15 posto (93,4 milijuna) na državu.

Prema dosadašnjem pozivu, najniži iznos bespovratnih sredstava koji se mogao dobiti po projektu bio je pola milijuna kuna, a najviši sto milijuna. Prema najavama iz Ministarstva, novi poziv propisat će da će se moći dobiti najviše 50 milijuna kuna. Kompletnu valorizaciju svojih projekata, vrijednih oko 202 milijuna kuna bez PDV-a, već su prošle bolnice u Bjelovaru i Sisku

'Zatražio sam sastanak s resornim ministrom Nakićem, ali sam dobio odbijenicu i rečeno mi je da on nema vremena. Znam da je ministar zauzet, ali radi se o najvećoj investiciji u neku hrvatsku bolnicu. Ako za to ne može pronaći vremena, onda stvarno ne znam što je prioritet. Ako dođe do izmjene poziva, kako je najavljeno, to znači da ćemo pet milijuna kuna baciti u vjetar, kao i sate i godine rada na ovom projektu. To je nedopustivo, posebno jer smo u prilici dobiti bespovratna sredstva, ulaganje države je minimalno, a državi bi se sve vratilo kroz PDV', istaknuo je Bajs.

Nakon što ga je Nakić odbio zatražio je sastanak s ministrom regionalnog razvoja Tomislavom Tolušićem, ali i premijerom Tihomirom Oreškovićem jer smatra da se radi o projektu od nacionalnog interesa.

'Stalno se govori o tome kako ne povlačimo sredstva iz Unijinih fondova, a sada kada imamo projekte koji su dobili zeleno svjetlo i treba izabrati izvođače radova u Bjelovaru, dok su oni u Sisku, kako sam informiran, već izabrani, mi ih iz meni nepoznatih razloga ne želimo uzeti. Teško je naći logično obrazloženje za to da je projekt bolnice u Bjelovaru dobar za EU, ali za naše ministarstvo i Vladu nije', kazao je Bajs.

Kako na cijelu priču gleda gledaju u Sisačko-moslavačkoj županiji, pokušali smo doznati od župana Ive Žinića (HDZ), ali na telefonske pozive i SMS poruke nije odgovarao.

Miroslav Dubovečak, nedavno smijenjeni sanacijski upravitelj sisačke Opće bolnice Dr. Ivo Pedišić, smatra da projekt te bolnice mora nadići stranačke interese i da se i vlast i oporba moraju ujediniti te izvršiti pritisak na Ministarstvo, ministra Nakića i Vladu RH.

'Već je potrošeno 3,2 milijuna za dokumentaciju, pribavljene su lokacijska i građevinska dozvola, potpisan ugovor s Ministarstvom zdravlja, izabran je izvođač radova vrijednih 92 milijuna kuna s PDV-om, i sada je donesena odluka da se ne ide u projekt vrijedan oko 150 milijuna kuna s gradnjom i opremanjem i to nakon što su osigurana sredstva iz fondova EU-a. Ukoliko se ostvari ono što najavljuju iz Ministarstva, dosad utrošeni novac bit će bačen u vjetar. Nadam se da će u konačnici u Ministarstvu i Vladi prevladati razum i da će shvatiti da je riječ o dobrom i prijeko potrebnom projektu koji je započet još prije osam godina', zaključio je Dubovečak, podsjećajući da bi izvođač radova, hrvatsko-slovenski konzorcij, mogao podići tužbu ako se odustane od projekta.