zagađenost minama

Bajramov: Azerbajdžanu je korisno hrvatsko iskustvo razminiranja

06.09.2023 u 13:44

Bionic
Reading

Iskustvo, ekspertiza i podrška iz Hrvatske u razminiranju korisni su Azerbajdžanu, rekao je u srijedu na Zrinjevcu azerbajdžanski ministar vanjskih poslova Jejhun Bajramov

Azerbajdžan i Armenija, dvije bivše sovjetske države, vodile su dva rata u 30 godina za spornu regiju Nagorno-Karabah, priznatu kao dio Azerbajdžana, ali nastanjenu uglavnom etničkim Armencima. U šestomjesečnom sukobu 2020., Azerbajdžan je vratio dijelove teritorija izgubljene u ranijem ratu koji je zahvatio regiju usred raspada sovjetske vlasti.

Bajramov je upozorio da su oslobođeni teritoriji "zagađeni minama" i da im je od značajne važnosti hrvatsko iskustvo u razminiranju. "Iskustvo, ekspertiza i podrška iz Hrvatske u području razminiranja, rekonstrukcije i reintegracije je vrlo korisna", rekao je Bajramov na zajedničkim izjavama za medije s domaćinom, šefom hrvatske diplomacije Gordanom Grlićem Radmanom.

Grlić Radman rekao je da Europska unija "ulaže napore na najvišoj razini s ciljem doprinosa normalizaciji odnosa Azerbajdžana i Armenije" i dodao da je mirovni sporazum između tih zemalja "preduvjet za prosperitet i stabilnost južnog Kavkaza".

"Kao zemlja koja je sama prošla put od rata, od agresije do mirne reintegracije, Hrvatska naglašava neizmjernu važnost dijaloga svih aktera s ciljem jačanja povjerenja i traženja modaliteta suživota", naglasio je Grlić Radman.

Napetosti između dviju zemalja ne jenjavaju i zbog azerbajdžanske blokade koridora Lačin koji povezuje Armeniju s regijom Nagorno-Karabah, a strahuje se od humanitarne krize.

Hrvatski ministar rekao je da se nada skorom rješenju tog problema "kako bi se poboljšali životni uvjeti tamošnjeg stanovništva".

Bajramov je prozvao Armeniju za povremene napetosti i optužio je da zavarava međunarodnu zajednicu. "Nažalost, Armenija još uvijek ne pokazuje dobru volju i odbija zauzeti konstruktivnu poziciju. Armenska strana igra igru odgode i zbrke (...) Ta igra rezultira redovnim oružanim provokacijama na terenu", rekao je azerbajdžanski ministar.

"Kao žrtve oružanih sukoba, i Azerbajdžan i Hrvatska, pridaju veliku važnost očuvanju međunarodnog prava kao temeljnom okviru za globalni mir i sigurnost", naglasio je Bajramov.

Ministri su u srijedu potpisali Memorandum o suradnji Diplomatskih akademija hrvatskog i azerbajdžanskog ministarstva vanjskih poslova.

Obojica se slažu da su bilateralni odnosi sve bolji, a jedan od pokazatelja su učestali sastanci na visokoj razini. Oni će se nastaviti putovanjem premijera Andreja Plenkovića u Azerbajdžan, najavio je Grlić Radman.