SMANJENA KAZNA

Bajiću u ponovljenom suđenju za Loru 4,5 godine zatvora

14.05.2012 u 21:02

Bionic
Reading

Na četiri godine i šest mjeseci zatvora danas je u ponovljenom suđenju na Županijskome sudu u Splitu nepravomoćno osuđen Miljenko Bajić (45) zbog kaznenog djela ratnog zločina nad civilima u Vojno-istražnome centru Lori u Splitu 1992. godine

Miljenko Bajić proglašen je krivim za smrt dvojice civila srpske nacionalnosti - Nenada Kneževića i Gojka Bulovića, koji su bili zatočeni u Lori u lipnju 1992.

U prvotnome sudskom postupku za isto kazneno djelo Bajić je u odsutnosti bio osuđen na šest godina zatvora, a pošto je uhićen u rujnu 2010., zatražio je obnovu postupka. Zatvorska kazna mu je u obnovljenom postupku smanjena jer je surađivao sa sudom i izrazio žaljenje zbog smrti dvojice pritvorenika. Nije priznao zločin te je ustrajao u tome da nije kriv za njihovu smrt. Rekao je da se skrivao jer je želio pošteno suđenje.

Osim Miljenka Bajića, za ratni zločin nad civilima u Lori bili su optuženi i Josip Bikić, Tomislav Duić i Emilijo Bungur.

Županijski sud osudio je i Bikića i Bungura na zatvorske kazne od šest godina, a bivši zapovjednik Vojno-istražnoga centra Lore Tomislav Duić osuđen je na osam godina zatvora.

U ponovljenim postupcima na Županijskome sudu Josipu Bikiću, koji je priznao kazneno djelo, kazna je smanjena sa šest godina na četiri godine zatvora, a Bajiću danas sa šest na četiri i pol godine zatvora.

Bungur i Duić, još su u bijegu. Iako je Bungur zatražio obnovu suđenja, nije se predao pravosudnim tijelima Republike Hrvatske pa je nije ni dobio.