LJETO KLJUČNIH ISTRAGA

Bajić bez godišnjeg zbog kriminala u HŽ-u i HEP-u

03.08.2009 u 08:35

Bionic
Reading

Zbog velikih istraga koje su u tijeku ili pred dovršenjem u Državnom odvjetništvu i USKOK-u do daljnjega su reducirali godišnje odmore. U Gajevoj 30A neće dakle biti pravog raspusta ni za Mladena Bajića, glavnog državnog odvjetnika, niti za njegove prve suradnike, kao ni za ravnatelja USKOK-a Dinka Cvitana i njegov tim

ZAGREB - Već izvjesno vrijeme traju istrage u Hrvatskim željeznicama, HEP-u, a nesreća u Rudinama dodatno je potaknula istragu o kriminalu u HŽ-u. U Tužiteljstvu i USKOK-u zaključili su da ne smiju zastati niti s istragama o ubojstvu Ive Pukanića i Nike Franjića, jer im stalno pristižu novi istražni materijali, piše Jutarnji list.

Za te dvije institucije ovo je ljeto velikih promjena i važnih intenzivnih istraga. Na snagu je upravo stupio i novi zakon o kaznenom postupku. Zatim, mali i veliki Maestro okončani su nepravomoćnim sudskim presudama i čeka se njihovo obrazloženje kako bi tužiteljstvo moglo ulagati žalbe. U tijeku je istraga nakon 'akcije Ipsilon' u kojoj je pao graditelj vila Dražen Golemović. Vodi se istraga protiv Blaža Petrovića i njegovih suradnika. Upravo je zaprimljena kaznena prijava protiv bivšeg ministra obrane Berislava Rončevića i njegova pomoćnika Ive Bačića

Sve su to razlozi zbog kojih je proglašena stanovita ljetna radna obveza.

Poslovanje HEP-a je prema informacijama Jutarnjeg lista već dulje na meti istražitelja USKOK-a. Dosadašnje izvidne radnje, potvrđuje nam izvor iz državnog vrha, upućuju na teška kršenja zakona.

Češljaju se poslovne knjige, čudne kupovine uredskog namještaja, kupnja skupe struje u inozemstvu, automobila. Financijska bilanca za prošlu godinu je navodno frizirana i ova je tvrtka zapravo u gubitku za milijardu i pol kuna, a u 2007. i 2008. godini prema službenim podacima tvrtke pod stavkom ostalo potrošene su 2,5 milijarde kuna. Usprkos svemu, HEP kao državna tvrka sponzorira nogometne i rukometne klubove, obranu generala Gotovine, a članovi uprave voze se u novim automobilima.