NAPETOSTI U SLOVENIJI

Bageri u pratnji specijalaca srušili romsku kuću

19.08.2010 u 16:56

Bionic
Reading

S teškom građevinskom mehanizacijom i uz zaštitu velikog broja pripadnika specijalne policije, u četvrtak rano ujutro srušena je ilegalno sagrađena kuća u romskom naselju Žabjaku blizu Novog Mesta u Sloveniji, gdje već godinama tinja napetost između Roma i Slovenaca iz susjednih sela

Policijska uprava u Novom Mestu navela je da su policijski specijalci asistirali na zahtjev državnoga građevinskog inspektorata koji je odredio rušenje nakon što vlasnik u roku 14 dana nije sam uklonio bespravno sagrađenu zgradu.


Vlasnik srušene kuće Damjan Hribar izjavio je za lokalne medije da su u objektu koji je dozidao uz vlastitu zidanu jednokatnicu živjeli njegova kći i zet s dvogodišnjom kćerkom.

'Osam godina sam se uzalud trudio kupiti zemljište i urediti papire za legalizaciju. Vlastima nikad nije pravo - nije dobro biti Ciganin i živjeti pod šatorom, a kuću ne smiješ imati. Kako se civilizirati ako nemaš ništa i ako si bez vode, a dijete moraš poslati u školu?' rekao je za lokalni Dolenjski glas vlasnik srušene kuće.

Očekuje se rušenje još dvadesetak kuća bez građevinske dozvole u tom naselju, tvrde mediji. U Sloveniji po procjenama živi dvadesetak tisuća Roma u oko 160 naselja koja su većinom ilegalno podignuta na državnom zemljištu, a vrlo je mali broj legalnih naselja. Takva naselja nalaze se uglavnom u Prekmurju na sjeveroistoku države, gdje su Romi i najbolje politički organizirani.

Širenju ili legalizaciji romskih naselja u južnom dijelu države protivi se često lokalno stanovništvo. U Bučnoj Vasi blizu Novog Mesta, Žabjaku najbližem susjednom naselju u kojemu žive samo Slovenci, prije desetak godina formirana je i prva građanska inicijativa koja se protivi legalizaciji romskih naselja.

Slovenska vlada obećala je planom pomoći romskoj zajednici za socijalizaciju i stvaranje boljih životnih uvjeta 15 milijuna eura u razdoblju od 2010. do 2015. godine.