VIDLJIVI NAPREDAK

Bačić u Glini: Ostvareni projekti obnove od potresa od milijardu i 350 milijuna eura

28.06.2023 u 20:21

Bionic
Reading

Obnova u potresu oštećenih objekata sve bolje napreduje, a dva dana prije zaključenja roka za korištenje sredstava iz EU Fonda solidarnosti ostvareni su projekti vrijedni milijardu i 350 milijuna eura, što je 33 posto iznad odobrenih sredstava, rekao je u srijedu u Glini ministar Bačić

"Posebno su dobro realizirani projekti za petrinjski potres, gdje smo u planiranom roku utrošili čak 50 posto više sredstava od alokacije. Slična je situacija i u Sisku i u Glini i u Petrinji", istaknuo je potpredsjednik Vlade, ministar prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine Branko Bačić.

Dodao je kako je tijekom razgovora sa sisačko-moslavačkim županom Ivanom Celjakom, te gradonačelnikom Gline Ivanom Jankovićem i njegovom zamjenicom Brankom Bakšić, bilo više riječi upravo o obnovi na području Gline, odnosno o ostvarenju projekata koji se financiraju iz Fonda solidarnosti EU, te obnovi privatnih kuća.

Nakon sastanka ministar Bačić obišao je glinsko kontejnersko naselja Mali dom u kojem je još 40-tak korisnika, te gradilište četiri višestambenih zgrada s ukupno 52 stana, koje su u završnoj fazi izgradnje.

U kontejnerskom naselju razgovarao je s njegovim korisnicima, koji su imali dosta nedoumica o korištenju privremenog smještaja nakon napuštanja naselja.

Ministar Bačić im je obrazložio kako će do kraja kolovoza napustiti naselje, korištenjem jednog od 11 predviđenih programa stambenog zbrinjavanja. Upoznao ih je s raspravom o izmjenama Zakona o stambenom zbrinjavanju, koji je u srijedu bio na Vladi, a koji će omogući i građanima koji ranije nisu bili u državnim stanovima, da će prije obnove njihovih kuća, koristiti smještaj u državnim stanovima.

Bačić je istaknuo da će se i u Glini izgraditi naselje od 74 drvene kuće, koje će se koristiti za privremeno stambeno zbrinjavanje za korisnike kontejnera, a po obnovi njihovih kuća, koristit će se kao depadansa Doma umirovljenika.

  • +4
Branko Bačić u Gospiću Izvor: Pixsell / Autor: Dino Stanin/PIXSELL

Izrazio je i uvjerenje kako će se planiranom dinamikom ostvariti i obnova privatnih obiteljskih kuća.

Od ukupno 11 kontejnerskih naselja na području Banovine četiri su potpuno iseljena, po dva u Petrinji i Sisku, a počelo je i iseljavanje naselja Sajmište u Petrinji. Od 297 kontejnera koliko ih je ukupno bilo u naseljima, oko 30 posto ih je ispražnjeno, a do kraja kolovoza predviđeno je da se svi isprazne.

Nedostatak građevinske operative među najvećim problema u obnovi

Ministar Bačić je rekao kako je i na sjednici Vlade naveo da je zbog poništenja javnih nabava zaustavio aktivnosti na više od 200 gradilišta. Nedostatak građevinske operative, koje ne mogu pratiti dinamiku javnih nabava, istaknuo je kao jedan od najvećih problema u sustavu obnove.

"Na nekoliko smo sastanaka izvođače radova nastojali uvjeriti da je obnova od posebnog interesa za Hrvatsku. Njihovo opravdanje je bilo kako su najveće građevinske hrvatske tvrtke bile uključene u projekte Fonda solidarnosti, koji je imao rok do kraja lipnja, pa nisu imali dovoljno kapaciteta da se javljaju na nabave koje se odnose na obnovu privatnih kuća. Već ovih dana neke od tih tvrtki javile su se na javne nabave za obnovu 28 privatnih kuća na području Markuševca, Čučerja i Sjevernog Maksimira, što nas ispunjava zadovoljstvom", rekao je Bačić.

Zaključio je kako projekata ima, sredstava ima, rješenja o obnovi ima, a što se tiče države i volje ima, pa treba očekivati kako će i izvođača biti.

Zadovoljstvo pozitivnim pomacima u dinamici obnove izrazili su i župan Celjak i glinski gradonačelnik Janković. No napominju kako će puno zadovoljstvo biti tek kada se i posljednji stradalnik vrati u vlastitu obnovljenu kuću.