U DVA MJESECA PRODAN 941 STAN!

Bačić traži još 9 milijuna kuna za stambene subvencije

14.07.2011 u 14:39

Bionic
Reading

Vlada je na današnjoj sjednici prihvatila izvješće o provedbi Zakona o subvencioniranju i državnom jamstvu stambenih kredita. U dva i pol mjeseca prodan je 941 stan uz potporu države, a ministar graditeljstva Branko Bačić danas je zatražio dodatnih devet milijuna kuna potpore

Branko Bačić je rekao da je do danas zaprimljeno ukupno 1012 zahtjeva građana za državnom subvencijom pri kupovini novog stana, a odobren je 941 zahtjev u vrijednosti 16 milijuna kuna. 'U posljednjih pet dana u Agenciju za pravni promet i posredovanje nekretninama zaprimljeno je 120 zahtjeva za subvencije, a u prosjeku dnevno stiže 20 zahtjeva', izjavio je Bačić.

Pozitivni učinci subvencioniranja po Bačiću su optimizam i povećan interes za rješavanje stambenog pitanja. Kaže da je kroz subvencije u posljednja dva i pol mjeseca prodano čak 40 posto od svih prodanih stanova prošle godine, a najzainteresiraniji za ovaj model su mladi: 'Ovaj model je jednostavan i kupcu brzo omogućava ishodovanje kredita. Nekoliko dana traje odobravanje subvencija u Agenciji. Osigurani su i najpovoljniji uvjeti jer je prosječna kamatna stopa, umjesto 6,7 posto od prošle godine, u prosjeku 4,68 posto, a najniža je 4,44 posto.'

'Za potporu kupovine stanova u novogradnji izdvojili smo 19 milijuna, a ja predlažem da Vlada osigura još devet milijuna kuna kako bismo mogli u cijelosti, ili u najvećoj mogućoj mjeri, realizirati i zahtjeve koji će još stići do kraja godine', rekao je Bačić.

Premijerka mu je na to odgovorila: 'Prihvaćamo prijedlog o dodatnim sredstvima, a to je moguće samo dodatnom racionalizacijom i uštedama, na što pozivam sve.'

Vlada je prihvatila i subvencioniranje redovnih studenata na javnim visokim učilištima. Ministar Radovan Fuchs rekao je da se prošlogodišnja odluka da Vlada sa 159 milijuna kuna tijekom tri godine subvencionira troškove redovnih studenata pokazala dobrom.

'To je još jedna potvrda da je model redovnog studija u kojem studenti ne bi participirali u bilo kojoj varijanti troškova studiranja dobar, a ugrađen je i u sadržaj novih zakona', kaže Fuchs.

Izglasan je i Zakon o zaštiti od svjetlosnog onečišćenja prema kojem će se do 2017. godine potrošnja na uličnu rasvjetu smanjiti za 50 posto. Ministar Bačić objasnio je da nije cilj da Hrvatska noću bude u mraku nego da rasvjeta bude kvalitetnija i jeftinija i da se uvede ekološka zaštita.

'Ukupan trošak na godišnjoj razini iznosi 270 tisuća kWh, a za smanjenje potrošnje na 50 posto bit će potrebna značajna financijska sredstva, i to bi koštalo oko milijardu kuna', rekao je Bačić.