PONOVNO STANKE U SABORU

Bačić: SDP nas ucjenjuje oko istražnog povjerenstva, to je neprihvatljivo!

  • Autor: Maja Šurina
  • Zadnja izmjena 13.07.2017 12:05
  • Objavljeno 13.07.2017 u 09:46
Branko Bačić
Branko Bačić Izvor: Cropix / Autor: Tomislav Kristo / CROPIX
Zastupnici ni dva dana uoči ljetne pauze nisu odustali od traženja stanki na početku jutarnjeg zasjedanja. Jednu je tražio i HDZ-ov Branko Bačić na temu istražnog povjerenstva za Agrokor, a nakon stanki zastupnici su nastavili s raspravom o Mostovu prijedlogu Ovršnog zakona

Jučer smo raspravili prijedlog za osnivanje istražnog povjerenstva i jasno smo rekli da nemamo problema s tim da se osnuje istražno povjerenstvo, no nakon istrage DORH-a, podsjetio je nakon stanke HDZ-ov Branko Bačić. 'Čuli smo ucjenu iz SDP-a da ako se ne imenuje istražno povjerenstvo, neće se izabrati ustavni suci. Za nas je takva ucjena neprihvatljiva jer izbor ustavnih sudaca nije ustupak HDZ-u', poručio je Bačić.

Nadam se da ćemo do glasovanja doći do dogovora, dodao je.

Progovorio je i o članovima istražnog povjerenstva, rekavši da su se u medijima pojavila neka imena. 'Neki od tih ljudi bili bi u sukobu interesa', rekao je Bačić.

HNS se protivi osnivanju istražnog povjerenstva, poručio je Milorad Batinić. 'Koja je svrha osnivanja povjerenstva? U Saboru je bilo nekoliko istražnih povjerenstava koja su imala politički kontekst. To me podsjeća na vrijeme prije 90-ih, kada je politika sudila. Povjerenstva su politički sud', poručio je Batinić.

Također je zatražio da se pričeka istraga DORH-a, a da se onda, ako se svi usuglase, ide na osnivanje istražnog povjerenstva.

'Izjava Bernardića je neprihvatljiva, kao i to da se u isti rang stavlja izbor ustavnih sudaca i osnivanje istražnog povjerenstva', poručio je Batinić.

'Razumijem da postoji politička trgovina, iako to meni osobno nije prihvatljivo', rekao je Batinić.

'Povjerenstvo treba biti jednoglasno i neka narod zna kako se uništavala Hrvatska za vrijeme Domovinskog rata', poručio je Mostov Miro Bulj.

  • +8
Zastupnici raspravljaju o Ovršnom zakonu Izvor: Pixsell / Autor: Igor Kralj/PIXSELL

Podsjetimo, stanku je zatražio SDP-ov Siniša Hajdaš Dončić zbog neiskorištavanja europskih fondova, a nezavisni Željko Glasnović oko 'računa u inozemstvu'.

HDZ-ov Branko Bačić, kojem se pridružio i HNS, zatražio je stanku kako bi progovorio o istražnom povjerenstvu za Agrokor. Očekuje se da će odgovoriti na jučerašnji SDP-ov ultimatum. Podsjetimo, SDP je poručio da neće glasati za ustavne suce ukoliko se ne osnuje istražno povjerenstvo za Agrokor, i to nakon što je na klubu zastupnika HDZ-a jučer donesena odluka da neće podržati osnivanje povjerenstva.

Zastupnici raspravljaju o Mostovu prijedlogu Ovršnog zakona

Nakon stanki zastupnici su započeli i raspravu o Mostovu prijedlogu Ovršnog zakona, koji je Vlada prihvatila, ali i podnijela 13 amandmana.

Prema prijedlogu zakona, više se neće moći provoditi ovrha na jedinoj nekretnini kada je vrijednost glavnice manja od 20 tisuća kuna. Ako netko i ostane bez nekretnine, više neće ostati na cesti jer će izmjenama građanima koji dođu u takvu situaciju 18 mjeseci biti zajamčeno pravo na smještaj. Predlaže se i dizanje zaštićenog dijela primanja s dvije trećine na tri četvrtine prosječne neto plaće u Hrvatskoj.

'Jasno je da postojeći Ovršni zakon nije pravedan i da je to važan razlog za to što imamo velik broj blokiranih. Odlučili smo prihvatiti sadržaj većine amandmana iako ćemo zbog procedure neke morati predati u malo drugačijoj formi', rekao je Mostov Miroslav Šimić, dodajući da će, unatoč drugačijoj formi, sadržaj biti zadovoljen. 

Prihvatit će se i amandman Ivana Lovrinovića da svaka stranka plaća svoje troškove postupka.

'Pred nama je iznimno važna rasprava. Mnogi ste dali kvalitetne amandmane. Most je kroz prijedlog i današnjih amandmana pronašao najkvalitetnija rješenja da zaštitimo sve građane koje se godinama guli kroz Ovršni zakon, ali i da omogućimo svim vjerovnicima da naplaćuju ono što im se duguje', rekao je Šimić.

Pratite nas na društvenim mrežama

Najbitnije od bitnog

Newsletter tportala donosi tjedni pregled najbitnijih vijesti

tportal

Najbitnije od bitnog

Newsletter tportala donosi tjedni pregled najbitnijih vijesti

tportal
404 - tportal