OPTUŽENA ZA RATNE ZLOČINE

Azra Bašić ne želi biti izručena i BiH

18.03.2011 u 22:56

Bionic
Reading

Riječanka Azra Bašić, uhićena u utorak u SAD-u pod optužbom za ratne zločine u BiH 1992. i pritvorena bez prava na jamčevinu, borit će se protiv izručenja Bosni i Hercegovini, izjavio je u petak njezin branitelj po službenoj dužnosti Patrick Nash

Bašić (51) je osumnjičena da je kao pripadnica 108. Riječke brigade HV-a u proljeće 1992. na području Dervente počinila ratni zločin protiv civilnog stanovništva. Uhitili su je agenti FBI-a u Stentonu, u američkoj državi Kentucky, gdje je živjela od 2006., radeći u tvornici Nestle i skrbeći za starije osobe. Stanovnici Stantona poznavali su je kao 'Issabellu', a na pitanja što ju je dovelo u taj kraj, neodređeno je spominjala da je 'prošla rat'.


Savezni tužitelj James Arehart optužio ju je za zločine u tri zatočenička logora kod srpskog sela Čardak, kraj Dervente. Terete ju za ubojstvo jednog srpskog zarobljenika i mučenje drugih koje je tjerala da piju krvi i benzin, izvijestili su američki mediji.

U četvrtak joj je sudac Robert Wier u Lexingtonu, Kentucky odredio pritvor bez prava na jamčevinu do 1. travnja, kada će se održati statusno saslušanje, te joj dodijelio branitelja po službenoj dužnosti. Datum ročišta o izručenju bit će određen naknadno.

Odvjetnik Patrick Nash izjavio je da će se 'obrana protiviti izručenju', te da će 'zatražiti oslobađanje uz jamčevinu' prije idućeg sudskog ročišta, jer nema opasnosti da se Bašić ne pojavi pred sudom. Kazao je da se ona u pritvoru 'dobro drži', te odbio komentirati ostale aspekte slučaja dok se ne upozna sa sudskom dokumentacijom.

'Prilično je strašno za nju ili bilo koga drugog naći se u takvoj situaciji', rekao je Nash. Prema sudskim dokumentima, Bašić se tereti da je zaklala jednog zatočenika i počinila niz drugih zločina, uključujući paljenje zatočenika, čupanje noktiju klještima, trganje ušiju zarobljenika klještima i usijecanje nožem križeva s četiri 'S' na kožu zatočenika.

Uhićena je na temelju međnarodnog uhidbenog naloga i zahtjeva za izručenja iz BiH, čije su vlasti dostavile SAD-u popratnu dokumentaciju na 2000 stranica. Bašić je rođena kao Azra Alešević u Rijeci 1959., a 1994. se udala za Nedžada Bašića u BiH.