INCIDENT ZA INCIDENTOM

Avion koji zanima Hrvatsku već drugi put greškom bombardirao vlastite vojnike

17.07.2017 u 13:18

Bionic
Reading

Filipinski borbeni zrakoplov FA-50, za čiju je kupnju zainteresirana Hrvatska, promašio je proteklog vikenda položaje islamskih radikala na području grada Marawija na jugu Filipina, ubivši pritom dva filipinska vojnika koji su bili pogođeni krhotinama zgrade u kojoj su se skrivali

Jedanaest vojnika pritom je ranjeno i odvedeno u bolnicu nakon što su pogođeni šrapnelima bombe koja je promašila cilj za 250 metara, izjavio je vojni glasnogovornik, pukovnik Edgard Arevalo, a prenosi portal defender.hr.

Spomenuti portal podsjeća kako se radi o već drugoj smrtonosnoj nesreći filipinskih vojnika kao posljedici djelovanja bombi bačenih iz aviona južnokorejske proizvodnje, za čiju je nabavku hrvatsko Ministarstvo obrane zatražilo informacije o ponudi za kupnju.

Bomba koju je vojni zrakoplov bacio 31. svibnja pogodila je vojni položaj filipinskih vojnika i ubila njih 11 na području Marawija.

'Žalosni smo zbog ovog nesretnog incidenta', rekao je Arevalo, dodavši da je istraga u tijeku.

Portal defender.hr piše kako je od 23. svibnja došlo do intenzivnih borbi za gradove, a ubijeno je najmanje 389 radikala, uključujući strane borce, 90 vojnika i policajaca te 39 civila. Bitke su prisilile gotovo 400.000 stanovnika da bježe iz Marawija i gradova u pokrajini Lanao del Sur.

FA-50 Fighting Eagle Autor: Youtube

Oko 300 civila ostalo je zarobljeno u kućama u blizini borbi ili su u pritvoru islamskih radikala, usporavajući napredovanje postrojbi u zadnja četiri područja Marawija, u kojima je još uvijek manje od 100 naoružanih ekstremista, priopćili su vojni dužnosnici.

Ovo je drugi veliki incident u samo nekoliko mjeseci korištenja FA-50 u postrojbama Filipinskog ratnog zrakoplovstva, što je vrlo važna informacija i za Republiku Hrvatsku.

Valja podsjetiti kako je FA-50 jedan od zrakoplova koji se natječu za odabir novog hrvatskog borbenog zrakoplova i koji je, prema ocjeni portala defender.hr, po svojim performansama daleko inferiorniji u odnosu na moderne višenamjenske borbene zrakoplove današnjice.