HČSP-OV KAMENOKLESAR LUKA PODRUG

Autor 'Za dom spremni' prijavio se policiji, ali za to 'nema potrebe'!

28.01.2015 u 14:12

Bionic
Reading

Splitski gradski vijećnik Hrvatske čiste stranke prava Luka Podrug, koji je javno priznao da je baš on uklesao natpis 'Za dom spremni' na spomenik poginulim pripadnicima Devete bojne HOS-a, u srijedu ujutro sam se prijavio policiji. Pozvao ih je, kaže, jer mu je dosadilo odgovarati na pitanja očekuje li progon zbog svoje akcije

'Ne, nisu me zvali na razgovor, ali ja sam osobno pozvao policiju i prijavio se, iako smatram da ovdje ne postoji nikakvo kazneno djelo. Pitao sam ih trebam li doći, na što mi je odgovoreno da za to nema potrebe i da bi se oni meni javili da im je nešto zatrebalo', kazao je Podrug za tportal.

U Policijskoj upravi splitsko-dalmatinskoj nisu nam ni potvrdili ni demantirali ovu informaciju: službeno su objasnili da su 'izvidi u tijeku' i da se radi o tajnom postupku, o kojemu će izvijestiti Državno odvjetništvo zaduženo za daljnje procesuiranje.

Zbog naknadne intervencije na spomeniku za 46 poginulih hrvatskih branitelja, na kojemu je zahvaljujući kompromisu između gradonačelnika Ive Baldasara i braniteljskih udruga izostavljen ustaški poklič - koji se inače nalazi na originalnom grbu ove postrojbe - u Splitu je pokrenuta peticija kojom se od nadležnih tijela traži reakcija i uklanjanje naknadno uklesanog slogana te pokretanje postupka zbog javnog veličanja fašizma.

Gradonačelnik Baldasar izjavio je da mu ne pada na pamet uzeti čekić i dlijeto i micati Podrugov slogan te da se nada kako će se problem riješiti u dogovoru s veteranima Devete bojne HOS-a.

Za dom spremni je ustaški pozdrav i oko toga nema dileme', kazao je Baldasar uz dodatak da ga je ovakva situacija ražalostila.

'Akcija je izazvala reakciju, ovim činom na svoje je došla ekstremna desnica, ali i ekstremna ljevica. Jedni drugima prigovaraju preko mene, ali ja ću istrpjeti. Neka me pljucaju ako im to pričinja zadovoljstvo', rekao je gradonačelnik Splita. Gradski komunalni redari će, najavio je, napraviti uviđaj, a ostatak posla trebao bi biti na policiji i DORH-u.