BOLIVIJAC BIJESAN

Austrijski predsjednik tražio Snowdena po Moralesovom avionu?!

03.07.2013 u 12:43

Bionic
Reading

Američki analitičar Edward Snowden, kojeg Washington traži zbog špijunaže, nije u zrakoplovu bolivijskog predsjednika Eve Moralesa, koji se nalazio u zračnoj luci u Beču, rekao je u srijedu glasnogovornik austrijskog ministarstva unutarnjih poslova. Moralesov zrakoplov, koji je poletio oko 11.45 sati, trebao bi prvo sletjeti na Kanarske otoke, a nakon toga će nastaviti put za Boliviju

Po austrijskom predsjedniku Heinzu Fischeru, koji je u zračnu luku došao kako bi se susreo s bolivijskim kolegom, 'ispunjeni su uvjeti za nastavak putovanja.'

Bolivija čeka definitivnu potvrdu dozvole za prelijetanje španjolskog teritorija, rekao je Evo Morales na konferenciji za novinare s Fischerom.

Španjolska je navodno kao uvjet postavila inspekciju zrakoplova, kazao je. Španjolski veleposlanik predložio mu je da popiju 'kavu' u predsjedničkom zrakoplovu, što je on odbio poručivši da nije kriminalac.

Zrakoplov bolivijskog predsjednika sletio je oko 21.40 sati u Beč iz Moskve, putovnice su prekontrolirane i Edward Snowden nije bio u njemu, rekao je glasnogovornik ministarstva unutarnjih poslova, dodajući da zrakoplov nije bio detaljno pretražen.

Bolivija tvrdi da su europske države odbile prelet zrakoplova preko svojeg teritorija sumnjajući da se u njemu nalazi Snowden.

Morales bijesan na Europu


Na kraju su popustili Francuska, Portugal i Italija, rekao je bolivijski ministar obrane Ruben Saavedra

Morales je u Moskvi sudjelovao na sastanku zemalja proizvođača prirodnog plina.

Bolivija je jedna od 21 države u kojoj je Snowden zatražio azil.

'Nismo ni sumnjali da je kod Moralesa'

Glasnogovornik austrijskog ministarstva vanjskih poslova kazao je da su glasine da je Snowden bio u zrakoplovu bile lažne.

Evo Morales proveo je noć u jednom bečkom hotelu a za La Paz će krenuti u srijedu, rekao je glasnogovornik bolivijskog ministarstva vanjskih poslova.

U međuvremenu, Francuska, Portugal i Italija dali su zeleno svjetlo da zrakoplov može preletjeti njihov teritorij, rekao je bolivijski ministar obrane Ruben Saavedra koji se također nalazi u Beču.

Bolivijski ministar vanjskih poslova David Choquehuanca kritizirao je na novinskoj konferenciji u La Pazu 'neutemeljene glasine o Snowdenovoj nazočnosti u avionu. Ne znamo tko je izmislio tu groznu lažu', rekao je. 'Želimo izraziti nezadovoljstvo, jer je život predsjednika bio u opasnosti', naglasio je, dodajući da će se od Pariza i Lisabona tražiti objašnjenja.

Snowden, kojeg SAD traži pod optužbom za špijunažu zbog otkrivanja programa elektroničkog nadzora pod nazivom Prizma, zatražio je politički azil u više zemalja, ali njegovi pokušaji za sada nisu urodili plodom.

Taj 30-godišnji Amerikanac se u međuvremenu nalazi u pravnom vakuumu u tranzitu moskovske zračne luke Šeremetjevo. Snowden nema važeće putne dokumente, a zahtjeve za azilom je uputio preko svog pravnog