SOLIDARNOST S POTLAČENIMA

Austrijski muslimani traže gradnju crkve u Saudijskoj Arabiji

26.09.2012 u 19:21

Bionic
Reading

Austrijski muslimani pokrenuli su inicijativu za gradnju crkve u Saudijskoj Arabiji, zemlji u kojoj je prakticiranje kršćanstva zabranjeno, objavljeno je u srijedu

'Poput islama u Europi i kršćanstvo mora dobiti vjerska prava u Saudijskoj Arabiji', navodi se u pismu udruge 'Inicijativa liberalnih muslimana Austrije' (ILMOe) veleposlaniku Saudijske Arabije u Beču Mohamedu al-Salloumu.

Predsjednik ILMOe-a Amer al-Bayati zatražio je od veleposlanika da ga primi na razgovor, kako bi mu predočio ideje za ostvarenje projekta gradnje crkve.

Činjenica da je javno ispovijedanje kršćanske vjere u Saudijskoj Arabiji zabranjeno i povezano s opasnostima, predstavlja 'eklatantnu povredu načela vjerske slobode', napisao je Al-Bayati. On smatra da je nepostojanje slobode vjeroispovijedi za kršćane u Saudijskoj Arabiji teško prihvatljivo, upravo zbog činjenice da ta zemlja snažno podupire gradnju džamija u Europi, financijski i organizacijski.

Udruga je proljetos najavila zahtjev za gradnju crkve u Saudijskoj Arabiji, nakon što je veliki muftija u toj zemlji pozvao na rušenje svih kršćanskih crkava na Arapskome poluotoku. ILMOe je osudio taj poziv i naglasio da islam ne zabranjuje gradnju crkava.