ORGANIZATORSKI GAF ILI?

Austrijanci ruskim biatloncima pustili krivu himnu

22.02.2017 u 13:21

Bionic
Reading

Dok su bili na postolju nakon osvajanja zlatne medalje na Svjetskom prvenstvu u biatlonu i čekali intoniranje himne, ruski biatlonci Anton Sipulin, Aleksej Volkov, Maksim Cvetkov i Anton Bibikov nemalo su se iznenadili kada su organizatori s razglas pustili staru verziju himne, no, vrlo brzo su se pribrali i zajednički zapjevali novu verziju u a cappella izvedbi

Kako javlja ruska državna televizija RT, do propusta je došlo tijekom podjele medalja u austrijskom Hochfilzenu kada su organizatori s razglasa pustili 'Domoljubnu pjesmu' skladatelja Mihaila Glinke iz 1833. godine koja se koristila kao državna himna od 1999. do 2001., sve dok ruski predsjednik Vladimir Putin na zahtjev građana nije ukazom vratio staru himnu iz doba Sovjetskog Saveza, a koju je skladao Aleksandar Aleksandrov.

Glinkina himna svirala je nekih tridesetak sekundi, popraćena glasnim povicima i zvižducima navijača, nakon čega je ruski sportski komentator dodao mikrofon biatloncima koji su zapjevali verziju himne iz sovjetskog razdoblja na opće oduševljenje navijača.

Organizatori su se naknadno ispričali ruskim sportašima i pustili službenu verziju, a ovaj događaj neodoljivo podsjeća na prošlotjedni kada su se Američka teniska federacija pred susret njemačke i američke ženske vrste na Fed Cupu održanom na Havajima osramotila intoniranjem zabranjene nacističke himne.

Njemačka izbornica Barbara Ritter tada je izjavila kako intoniranje pogrešne himne u tako svečanom trenutku nije incident već neoprostiv skandal.

Američka teniski savez se ispričao njemačkom Fed Cup ekipi i svim njihovim navijačima zbog nenamjerne greške do koje je došlo sasvim slučajno, istaknuvši kako će ona biti ispravljena već u idućim mečevima.