ZAOŠTRAVANJE ODNOSA

Austrija prijeti blokiranjem pristupnih pregovora s Turskom

07.08.2016 u 21:15

Bionic
Reading

Austrijski ministar vanjskih poslova Sebastian Kurz zaprijetio je da će blokirati nastavak pregovora s Turskom o pristupu Europskoj uniji, što bi moglo negativno utjecati na dogovor o migrantima između Bruxellesa i Ankare.

Oštre mjere turske vlade prema pobornicima klerika Fetullaha Gulena koji živi u SAD-u, kojeg Ankara optužuje za neuspjeli puč u srpnju, zategnule su odnose s Unijom koja ovisi o Ankari i njezinom uspješnom zaustavljanju protoka migranata prema zapadu.

Pregovori o turskom ulasku u EU započeli su 2005., ali zatvoreno je samo jedno od 35 poglavlja pregovora.

"Imam mjesto i glas u EU Vijeću. Postavlja se pitanje hoće li nova pregovaračka poglavlja biti otvorena s Turskom, a ja sam protiv toga", rekao je Kurz u intervjuu austrijskom dnevnom listu Kurier, prijeteći da će blokirati jednoglasan dogovor koji je potreban u Vijeću.

Turska se do sada pridržavala dogovora s Bruxellesom o zaustavljanju migracije u Europu preko svog teritorija u zamjenu za financijsku pomoć, obećanje bezviznog režima i ubrzanje pregovora o pristupu EU.

Ali bezvizni režim je odgođen zbog spora o preblagim turskim zakonima o borbi protiv terorizma i oštrim mjerama nakon neuspjelog državnog udara. Kurz je kazao kako Turska nije ispunila uvjete za napredak.

"Turska neće ispuniti kriterije za liberalizaciju viznog režima. Nisu ispunjeni ni uvjeti za pristupne pregovore", zaključio je Kurz.