STRAH OD IZBJEGLICA

Austrija postrožila graničnu kontrolu

14.04.2011 u 15:19

Bionic
Reading

Austrijska ministrica unutarnjih poslova Maria Fekter pribojava se da bi izbjeglice u slučaju da im Italija dodijeli privremene boravišne dozvole dostatne za ulazak u sve zemlje Schengenske zone mogle na putu za Njemačku ostati u Austriji

'Primijetili smo porast broja ilegalaca s Juga i sada pojačano kontroliramo na saveznim cestama, auto cestama te u vlakovima i zračnim lukama', izjavila je austrijska ministrica unutarnjih poslova Maria Fekter u razgovoru za dnevni list Österreich, pojasnivši zašto je Austrija već postrožila granične kontrole u Koruškoj i Tirolu, tik uz austrijsko-talijansku granicu.

Isti izvor navodi da se Fekter pribojava da bi izbjeglice u slučaju da im Italija dodijeli privremene boravišne dozvole dostatne za ulazak u sve zemlje Schengenske zone, mogle na putu za Njemačku, koja zasad kategorično odbija prihvat izbjeglica iz Tunisa, ostati u Austriji.

'Ljudi, koji trenutačno stižu preko Sredozemlja, nisu ratne izbjeglice. Čak ne podnose ni zahtjev za izdavanje azila', rekla je austrijska ministrica unutarnjih poslova vezano uz apel povjerenice za unutarnje poslove EU Cäcilie Malmström upućen zemljama članicama za dobrovoljan prihvat izbjeglica pristiglih na talijanski otok Lampedusu. Dodala je kako je većina od njih u potrazi za poslom i boljim životom te da nemaju nikakve šanse da u Austriji postanu azilanti.

'Među tim ljudima su Tunižani, Afrikanci iz svih mogućih država, čak i Kinezi', ističe Fekter, napomenuvši da se ovdje ne radi o ratnim već o ekonomskim izbjeglicama i pokušaju tradicionalnog useljavanja.

Koruški pokrajinski poglavar Gerhard Dörfler traži od austrijske savezne vlade da hitno poduzme sve potrebne mjere kako bi na vrijeme spriječila izbjeglički val, koji prijeti da uz Italiju, zapljusne i susjednu Austriju.

'Moramo prvo razjasniti što planira talijanska strana. Ako to ne funkcionira, moramo ponovno uvesti restriktivne granične kontrole', zaključio je Dörfler iz desničarske Slobodarske stranke Koruške koja se pribojava da se među izbjeglicama nalaze i brojni kriminalci i teroristi.

To ne isključuje i najjužnija njemačka pokrajina Bavarska koja također strahuje da će biti preplavljena izbjeglicama, ako ih Talijani proglase turistima, pa razmišlja o ponovnom uvođenju graničnih kontrola na njemačko-austrijskoj granici.