DVIJE MILIJARDE DOLARA RAZLOGA

Austrija podnijela prijavu protiv Airbusa

  • Autor: An. S./Hina
  • Zadnja izmjena 16.02.2017 19:12
  • Objavljeno 16.02.2017 u 19:12
Eurofighter

Eurofighter

Izvor: Cropix / Autor: Ronald Goršić

Austrija je u četvrtak objavila da je podnijela kaznenu prijavu protiv europskog zrakoplovnog diva Airbusa u vezi s ugovorom o prodaji vojnih mlaznih zrakoplova Eurofighter, vrijednim dvije milijarde dolara

Zaključak je istrage koju je pokrenula austrijska vlada da je konzorcij Airbusa i Eurofightera "svjesno obmanuo Austriju u pogledu stvarne cijene, mogućnosti isporuke i opreme" u ugovoru o prodaji zrakoplova, potpisanom 2003. godine.

"Austrija sasvim sigurno ne bi 2003. godine odlučila kupiti mlazne zrakoplove Eurofighter da je Airbus i Eurofighter nisu svjesno obmanuli", istaknuo je austrijski ministar obrane Hans Peter Doskozil. Beč stoga traži odštetu u iznosu do 1,1 milijardu eura u vezi s najvećom nabavom vojne opreme u svojoj povijesti, vrijednom oko dvije milijarde eura (2,1 milijardu dolara). Prema izvješću "radne skupine za eurojet", predstavljenom u Beču, u Eurofighteru su znali da neće moći isporučiti 15 zrakoplova u ugovorenom roku.

Petogodišnja istraga pokazala je također da su Austriji ispostavljeni preveliki računi za troškove koji su navodno uključivali i mito. "Dvije kompanije nikada nisu obavijestile Austriju da će posao vrijedan dvije milijarde eura uključiti i 183,4 milijuna eura zakonitih ali i nezakonitih naknada", kazao je novinarima Doskozil.

Uoči objave izvješća iz Airbusa su novinskoj agenciji AFP uputili priopćenje, u kojem ističu da nisu upoznati s rezultatima austrijske istrage i da nisu dobili "detaljne informacije" o tužbi. Istaknuli su ipak da Airbus "proteklih godina surađuje s vlastima, primjerice kroz vlastite istrage".

Krajem siječnja europski je koncern pristao platiti desetke milijuna eura dodatnih poreza zbog navodno sumnjive uplate 90 milijuna eura vezano za austrijski ugovor o Eurofighterima. Austrijske i njemačke vlasti pokrenule su istragu o Airbusu, tada EADS-u, zbog sumnje u korupciju. Željeli su utvrditi je li točno da su dužnosnicima preko savjetodavnih tvrtki isplaćeni milijuni eura kako bi kompanija dobila sporni posao. Ured njemačkog tužitelja u Muenchenu objavit će preliminarne rezultate istrage tokom godine.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!