proizraelsko stajalište

Austrija obustavlja pomoć Palestincima nakon Hamasova napada

09.10.2023 u 11:27

Bionic
Reading

Austrija obustavlja pomoć Palestincima, ukupno oko 19 milijuna eura za nekoliko projekta, kao odgovor na smrtonosni napad islamističke skupine Hamasa na Izrael, rekao je ministar vanjskih poslova Alexander Schallenberg u ponedjeljak

Vladajući konzervativci neutralne Austrije zauzeli su jedno od najproizraelskijih stajališta u Europskoj uniji posljednjih godina. Izraelska zastava podignuta je iznad ureda kancelarke i ministarstva vanjskih poslova nakon šokantnog napada Hamasa koji je u subotu pokrenut iz Pojasa Gaze.

"Razmjeri terora su toliko užasni ... da se ne možemo vratiti uobičajenom poslu. Stoga ćemo zasad staviti na led sva plaćanja iz austrijske razvojne suradnje", rekao je Schallenberg za radio ORF.

Schallenberg nije pritom napravio razliku između pomoći za Gazu, palestinsku enklavu kojom vlada Hamas, i mnogo veću Zapadnu obalu, kojom upravlja Palestinska uprava koju podržava Zapad i predvodi predsjednik Mahmud Abas, čiji je pokret Fatah suparnik Hamasu.

U nedjelju je susjedna Njemačka raspravljala treba li zaustaviti pomoć Palestincima nakon napada Hamasa, a ministrica razvoja Svenja Schulze iz vladajućih socijaldemokrata rekla je da je vlada uvijek pazila da se novac koristi samo u miroljubive svrhe.

Napad na pojas Gaze Izvor: Profimedia / Autor: Ali Jadallah / AFP / Profimedia

Schallenberg je rekao da će Austrija procijeniti svoje projekte prije nego što odluči kako nastaviti u konzultacijama s partnerima unutar i izvan EU.

Hamasovi militanti ubili su 700 Izraelaca i oteli desetke u najsmrtonosnijem takvom upadu od Jomkipurskog rata prije 50 godina, zbog čega je Izrael uzvratio najžešćim bombardiranjem Gaze ikada, ubivši više od 400 ljudi.