PRIJEVOZ IZBJEGLICA

Austrija i Slovenija poklopile Orepića i Dominića, MUP šuti

10.02.2016 u 13:03

Bionic
Reading

Nema dogovora o direktnom prijevozu migranata od makedonske do austrijske granice, demantirale su slovenska i austrijska policija jučerašnju izjavu hrvatskog ministra unutarnjih poslova Vlahe Orepića i ravnatelja policije Vlade Dominića, javlja Media servis upozoravajući da što je uistinu dogovoreno i koji je režim na snazi, nije poznato jer u hrvatskom MUP-u šute

Na sastanku ravnatelja policija nije bilo dogovora o direktnom prijevozu izbjeglica, kao ni o ukidanju izbjegličkih centara. Dogovorena je kadrovska i tehnička pomoć Makedoniji i uvođenje zajedničkog registracijskog obrasca, a dogovor još moraju potvrditi vlade što je drugačije od onoga što je jučer rekao Orepić kazavši da se registraciju u Hrvatskoj više ne provodi jer će se zajednička profilacija obavljati na makedonskoj granici.

No, Austrija je dnevnu kvotu ljudi koje prima prepolovila i sada je riječ o maksimalno tisuću osoba, a na drugom kraju Balkanske rute, na makedonsko-grčkoj granici nastavljeno je podizanje duple ograde. Njemačka i Turska žele u nadzor granice uključiti snage NATO-a te će danas o novim sigurnosnim izazovima u Bruxellesu raspravljati ministri obrane zemalja NATO saveza, uključujući i hrvatskog ministra Josipa Buljevića

'Izbjeglička i migrantska kriza izvor je velike zabrinutosti za sve nas i mislim da ćemo vrlo ozbiljno proučiti zahtjev Turske i drugih saveznika kako bismo vidjeli na koji način NATO može pomoći u upravljanju krizom', izjavio je jučer glavni tajnik NATO-a Jens Stoltenberg na konferenciji za novinare rekavši da u ovom trenutku nije do u pojedinosti poznato kakvu pomoć Njemačka i Turska od NATO-a očekuju. NATO je do sada uvijek odbijao bilo kakvo uključivanje u rješavanje migrantske krize, smatrajući da nema mandat za nadzor granica ili za borbu protiv krijumčara ljudi.

Podsjetimo, Orepić i Dominić su jučer izjavili da će se izbjeglice direktno vlakovima prevoziti od makedonsko-grčke granice do austrijske uz zaustavljanje samo u slučaju potrebe za hitnom medicinskom pomoći: 'Mi smo na zadnjem sastanku u Skopju dogovorili da ćemo probati prevoziti te ljude, migrante vlakovima, od granice Makedonije do granice s Austrijom. Kad se tamo ukrcaju migranti u vlak, više nema silaženja s vlaka. Ta tehnička pitanja dogovorit će ravnatelji direktno na terenu u skladu s potrebom, tako da će vjerojatno doći do angažmana i vlakova iz drugih zemalja. Podijelit ćemo troškove, skupa ćemo raditi na tom problemu, zajedno ćemo vršiti profilaciju i humano riješiti ovaj problem'.

No, to je demantirala prvo Slovenija, a potom i Austrija. Na sastanku ravnatelja policija nije bilo dogovora o direktnom prijevozu izbjeglica, kao ni o ukidanju izbjegličkih centara. Dogovorena je kadrovska i tehnička pomoć Makedoniji i uvođenje zajedničkog registracijskog obrasca, a dogovor još moraju potvrditi vlade.