EKSTREMNE VRUĆINE

Australiji prijete 'ljubičaste' temperature

08.01.2013 u 19:39

Bionic
Reading

'Izvan svih mjerila' je izraz koji je u slučaju ekstremnih temperatura i brojnih požara što bjesne jugoistokom Australije dobio novi smisao. Naime, ljestvice australskog Zavoda za meteorologiju nisu bile predviđene za trenutne ekstremne vrijednosti

Interaktivni meteorološki grafikoni australskog Zavoda za meteorologiju bili su ograničeni temperaturom od 'samo' 50 Celzijevih stupnjeva (122 Fahrenheita), no model je sada dorađen i može prokazivati temperature do 54 stupnja.

To je na klimatološke karte donijelo i dvije nove nijanse ljubičaste boje, koje su od sada namijenjene najekstremnijim temperaturama iznad 50 Celzijevih stupnjeva.

Najveća ikada izmjerena temperatura u Australiji iznosila je 50,7 Celzijevih stupnja, a zabilježena je 2. siječnja 1960. godine na aerodromu Oodnadatta, na jugu zemlje.

'Skala je porasla upravo danas, a vjerujem da je to zbog prognoze koja najavljuje temperature više od 50 stupnjeva', rekao je za australski list The Age dr. David Jones, šef Ureda monitoringa i jedinice prognoze.

Strahovita vrućina iznad središnje Australije tek treba prijeći 50 barijeru od stupnjeva, ali dr. Jones vjeruje da je to samo pitanje vremena.

'Zračna masa iznad unutrašnjosti još se zagrijava – i još nije dosegla vrhunac', kaže dr. Jones. 'Vrućina će potrajati još neko vrijeme.

U ponedjeljak je sa 40,33 Celzijevih stupnjeva oboren i rekord za najviši prosječni maksimum nacionalne (ili, u ovom slučaju: kontinentalne) temperature, koji je postavljen 21. prosinca 1972. godine, uz 'priličnu' statističku pogrešku od 0,16 stupnjeva', kaže dr. Jones dodajući da je riječ o neslužbenim podacima.

'Danas (utorak) sve izgleda da ćemo imati još više vrijednosti. Šest od dvadeset najtoplijih ikad zabilježenih dana u Australiji su iz 2013. godine, a očekujemo da će temperature i dalje rasti', rekao je dr. Jones.