ABBOTT POTVRDIO

Australija se priključuje borbi protiv Islamske države

14.09.2014 u 10:10

Bionic
Reading

Australija je u nedjelju najavila da će poslati 600 svojih vojnika u Ujedinjene Arapske Emirate (UAE) u okviru međunarodne koalicije protiv Islamske države (IS) koja djeluje u Iraku i u Siriji i koju želi organizirati Washington

Informacija dolazi dva dana pošto je Canberra podigla stupanj uzbune zbog povratka australskih džihadističkih boraca iz Iraka i iz Sirije. Četiristo vojnih pilota i dvjestotinjak vojnika šalje se u UAE na službeni zahtjev Sjedinjenih Država, rekao je australski premijer Tony Abbott na tiskovnoj konferenciji u Darwinu.


To nisu 'borbene postrojbe', istaknuo je. No Australija želi 'sudjelovati u međunarodnim naporima za sprječavanje pogoršanja humanitarne krize'. Canberra se želi 'pridružiti međunarodnim operacijama' zbog toga što 'taj kult smrti ne prijeti samo iračkom narodu i stanovnicima Bliskog istoka, nego i čitavom svijetu, pa tako i Australiji'.

Canberra će u UAE poslati i osam borbenih zrakoplova RAAF F/A18 te vojne savjetnike za pomoć iračkim snagama.

I Francuska će se priključiti američkoj kampanji zračnih napada na Islamsku državu, po izjavi koju je irački premijer Haider al-Abadi dao u subotu nakon sastanka s francuskim predsjednikom Francoisom Hollandeom.