novi početak

Australija i Francuska zatopljavaju odnose nakon skandala s podmornicama

05.12.2023 u 10:31

Bionic
Reading

Uzajamni pristup vojnim bazama i ostalim objektima veliki je korak ka poboljšanju zahlađenih odnosa Francuske i Australije, do čega je došlo nakon skandala s kupovinom podmornica

Australija i Francuska su u ponedjeljak potpisale vojni sporazum koji omogućuje Francuskoj pristup australskim obrambenim objektima, a dvije strane također će provoditi složenije aktivnosti zajedničke vojne obuke i povećati razmjenu obavještajnih podataka. Zauzvrat će Australija dobiti veći pristup francuskim obrambenim objektima diljem indo-pacifičke regije, piše The Guardian. U dokumentu se navodi da se time omogućuje 'održivija prisutnost Australije u prioritetnim područjima djelovanja'. Ovaj sporazum je bitan korak ka zbližavanju dviju zemalja koje su imale nategnute odnose od 2021. i skandala oko prodaje podmornica.

U rujnu 2021. tadašnji australski premijer Scott Morrison iznenada je raskinuo francuski ugovor o izgradnji desetak podmornica na dizelski pogon. Također je zaprepastio Pariz objavom tajnog ugovora o kupnji američkih i britanskih podmornica na nuklearni pogon, što je bio velik pomak za državu s malim nuklearnim kapacitetima. Odnosi su bili zakinuti do svibnja 2022., kada je Australija izabrala lidera lijevog centra Anthonija Albanesea. Otkako je došao na dužnost, Albanese nastoji popraviti zategnute odnose s Parizom. Odluka Canberre da posluje sa SAD-om i UK-om potaknula je Francusku da u znak prosvjeda privremeno opozove svog veleposlanika iz Canberre.

Poboljšanje odnosa između Francuske i Australije Izvor: EPA / Autor: YOAN VALAT / POOL

Australska ministrica vanjskih poslova Penny Wong opisala je sporazum kao novi početak dviju zemalja, a otkriven je tijekom njezina sastanka s francuskom ministricom vanjskih poslova Catherine Colonna, koja se nalazi u službenom posjetu Australiji. Na kasnijem sastanku u parlamentu, Wong i Colonna usvojile su 'bilateralni plan' za poboljšanje odnosa u tri područja: sigurnost i obrana, djelovanje na klimu i otpornost te kultura i obrazovanje. Ministrice vanjskih poslova također su razgovarale o stavovima zemalja o sukobu u Gazi. Wong i Colonna su se složile da se Izrael može braniti, ali pritom treba poštovati međunarodno pravo.

Odluka da se potpiše sporazum i premosti diplomatski skandal posljedica je sve napetije situacije u Južnom kineskom moru. Kina i SAD konstantno međusobno šalju otrovne strelice zbog Tajvana, a napetost povećava nedavno grupiranje kineskih vojnih brodova u blizini grebena Whitsun.