strateški zaokret

Australci u strahu od Kine reorganiziraju obranu. Evo što planiraju

15.10.2023 u 14:08

Bionic
Reading

Australija je ovog tjedna najavila da počinje reorganizirati svoje Obrambene snage (ADF) kako bi bila spremna suprotstaviti se u mogućem sukobu s Kinom. Glavna zadaća novog preustroja trebalo bi biti stvaranje snažnijih postrojbi s boljim ofenzivnim sposobnostima i opremom koja tek treba stići u redove australske vojske. Evo što sve Canberra namjerava učiniti da bi postala dostojan protivnik sve opremljenijoj kineskoj vojsci

Australska vlada objavila je ovih dana na svojim službenim stranicama dokument koji ukazuje na opširnu reorganizaciju svih rodova ADF-a. Tamošnje ministarstvo obrane najavilo je ove promjene kao odgovor na Strateški pregled obrane za 2023., napisan da bi se pozabavilo promjenjivim strateškim okruženjem diljem indopacifičke regije. Analizom je, naime, utvrđeno da trenutna struktura i sposobnost ADF-a 'nisu u potpunosti prikladni' za rješavanje sigurnosnih problema nacije.

Dokument je preporučio optimiziranje za priobalne operacije na sjeveru zemlje i morskih prostorima, kao i za pružanje sposobnosti dugodometnog udara. Preporučeno je i smanjenje nabave borbenih vozila pješaštva i samohodnih haubica u korist bržeg povećanja količine HIMARS-a, obalnog mobilnog sustava StrikeMaster, naoružanog mornaričkim udarnim projektilima (NSM) i protubrodskim raketama dugog dometa (LRASM), te amfibijskih plovila.

Najavljeni preustroj, između ostaloga, predviđa stvaranje novih brigada koje bi trebale kombinirati većinu nove opreme koju je australska vojska, ponajviše njezina kopnena komponenta, naručila između 2019. i 2023. godine. Osim toga, dokument navodi da bi većinu postrojbi trebalo što prije preraspodijeliti i prenamijeniti zbog njihove trenutne irelevantnosti u mogućem sukobu s Kinom.

Fokusiranje na priobalje

General bojnik Richard Vaff, vršitelj dužnosti načelnika australske kopnene vojske, ocijenio je da će najavljene promjene pružiti 'relevantne i vjerodostojne borbene sposobnosti usredotočene i optimizirane za djelovanje u primorskim okruženjima regije, na kopnu i moru te u zraku'. Vaff je precizirao da bi preustroj trebao poboljšati postojeće oklopno-mehanizirane brigade za desantne operacije te ih učiniti sposobnijima za ratovanje u priobalnom području. Podsjetio je i na to da Australija provodi opsežan program kupnje vojne opreme, kao i proširenja postojeće flote.

  • +5
Australska vojska Izvor: Wikimedia Commons / Autor: Wikimedia Commons - Ministarstvo obrane SAD-a

Riječ je, naime, o izgradnji objekata za prihvat nuklearnih podmornica u okviru britansko-američko-australskog projekta SSN-AUKUS, a on će omogućiti australskim podmorničkim snagama provođenje oceanskih patrola. Tportal je još ranije pisao o tome da će nove nuklearne podmornice zamijeniti flotu onih na dizel-električni pogon klase Collins, a koje su dio australske flote od 1990-ih godina.

Uz srednjoročni program nabave nuklearnih podmornica, koji će biti okončan do 2055. i stajat će oko 368 milijardi dolara, Canberra nabavlja dodatni, četvrti mornarički izviđački dron MQ-4C Triton za djelovanje na velikim visinama, a u zraku se može zadržati čak 24 sata. Opremljen je multifunkcionalnim radarom, čitavim nizom optoelektroničkih senzora te njime upravljaju čak četiri člana zemaljske posade. Prvi Triton, prema sporazumu s američkim proizvođačem, stići će iduće godine.

Australska obrana Izvor: Društvene mreže / Autor: Youtube

Također, odobrena je modernizacija patrolnih i izviđačkih letjelica tipa P-8A Poseidon kako bi se u svakom trenutku znalo što rade Kinezi na jugozapadnom Pacifiku. Australija, inače, ima 13 Poseidona koje treba obnoviti, a još dva trebaju stići u redove Kraljevskih australskih zračnih snaga (RAAF). Jedan od ranije nabavljenih P-8 nedavno je imao 'bliski susret' s kineskim lovcem J-16, a koji je ispalio mamce i njima oštetio motor australskog patrolnog aviona.

Iduće tri godine su ključne

Prema pojedinim izvorima, australsko ministarstvo obrane najprije će premjestiti oko 800 vojnika s juga zemlje u sjeverne regije, a istovremeno će se provesti specijalizacija 1., 3. i 7. višenamjenske brigade. Prva brigada će se transformirati u laku borbenu, što će joj omogućiti da bude okretna i brza za raspoređivanje u priobalnom okruženju, kao i da podupire kopnenu paljbu dugog dometa, a 3. i 7. postat će motorizirana, odnosno oklopna borbena brigada.

Međutim, poput 1. brigade, dvije će se također usredotočiti na obalne i amfibijske operacije. Za rješavanje ovih obalnih misija predviđeno je stvaranje potpuno novih obalnih grupa za hitno djelovanje i raspoređivanje, a bit će opremljene srednjim i teškim desantnim brodovima.

Otkriveno je da će se restrukturiranje provesti u četiri australska grada: Townsvilleu, Brisbaneu, Adelaideu i Darwinu. Townsville će postati dom oklopnih vozila ADF-a i ratnog zrakoplovstva srednjeg borbenog opsega, a Brisbane će ugostiti motoriziranu brigadu. U Adelaideu bi trebali biti smješteni dalekometni udarni kapaciteti zemlje dok će u Darwinu biti specijalne postrojbe za munjevite zadaće. Prema planu, ove promjene provodit će se do 2025. godine.

Australske podmornice Izvor: Društvene mreže / Autor: Youtube

Ove promjene dolaze usred povećanog fokusa Canberre na obranu i suradnju u svjetlu promjenjivog sigurnosnog okruženja oko Australije i diljem Indopacifika zbog djelovanja Kine u toj regiji. Analitičari ukazuju na to da su Australci držani u neznanju o prijetnji koju predstavlja Kina. Službena Canberra procjenjivala je da bi Australija imala manje od 10 godina da se pripremi za rat s Kinom, ali ekspertna skupina koju je okupio melburnski list The Age vjeruje da moraju biti spremni za borbu u roku od tri godine.

Prema predviđanjima, Kinezi bi najprije raketama zasuli ključne vojne objekte na sjeveru Australije, uz istovremene kibernetičke napade na kritičnu infrastrukturu.