WIKILEAKSOVE INFORMACIJE

Assange tvrdi kako iza izbjegličkog vala stoji sirijska oporba

30.10.2015 u 09:18

Bionic
Reading

Osnivač WikiLeaksa Julian Assange u intervjuu za grčki portal The Press Project izjavio je kako bi 'izbjeglički val u Europi mogao biti rezultat strateške depopulacije Sirije koju predvode protivnici vlade te zemlje', naglasivši kako je WikiLeaks 'iskopao zanimljiva nagađanja o kretanju izbjeglica' putem svojih diplomatskih kanala

'Dakle, stvari stoje ovako; protivnici sirijske vlade povremeno će sudjelovati u strateškoj depopulaciji što će smanjiti borbene kapacitete vlade', pojasnio je najpoznatiji svjetski zviždač, dodajući kako se u bijegu nalaze uglavnom pripadnici sirijske srednje klase, među kojima su brojni inženjeri, menadžeri i državni službenici koji znaju jezike i imaju novaca, veze i poznanstva te svojim bijegom prisiljavaju sirijsku vladu na nedjelotvornost.

'Bez njih, naime, Sirija i njezina vlade ne funkcioniraju' mišljenja je Assange

Osnivač i urednik organizacije koja objavljuje tajne informacije i povjerljive dokumente od anonimnih izvora zviždača također smatra kako su Sirijci ohrabreni bježati iz svoje zemlje, osobito zbog stava Njemačke koja je kazala kako će prihvatiti značajan broj izbjeglica, ali i Njemačke u cjelini, u kojoj je spas dosad našlo tri milijuna migranata. Takvo što, ponovio je Assange u razgovoru za grčki portal, značajno slabi sirijsku vladu.

Assange je ponovio kako je WikiLeaks još ranije presreo i potom objavio dokumente, prema kojima Washington još od 2006. godine 'kuje zavjeru' kako bi srušio sirijsku vladu.

'Bio je to pokušaj da se sirijsku vladu učini paranoidnom putem podizanja tenzija, sijanja straha i nepovjerenja među šijitima i sunitima, ali i putem zaustavljanja stranih investicija i tajnog sponzoriranja široke palete nevladinih organizacija koristeći pritom Saudijsku Arabiju i Egipat kao posrednike u toj zavjeri', zaključio je Assange.