PROBNE OPTUŽNICE

Assad među osumnjičenima za ratne zločine

10.06.2014 u 22:49

Bionic
Reading

Sirijski predsjednik Bashar al-Assad nalazi se na vrhu popisa od 20 probnih optužnica za ratne zločine vladinih dužnosnika i pobunjenika čije su nacrte izradili stručnjaci za buduću uporabu tužiteljima, rekao je u utorak bivši tužitelj međunarodnog suda za ratne zločine za Sierra Leone

Popis je predan Međunarodnom kaznenom sudu (ICC) navodeći u svakom od slučajeva određeno kršenje Rimskog statuta prema kojem osumnjičeni može biti optužen, rekao je David Crane, bivši glavni tužitelj specijalnog suda za Siera Leone, a sada voditelj projekta odgovornosti u Siriji.

Poseban tim UN-ovih istražitelja napravio je nacrte četiri tajna popisa osumnjičenih za ratne zločine na svim stranama u Siriji, ali je odbio otkriti imena. Crane je rekao kako je njegov popis koji je prikupila njegova stručna skupina uključio članove sirijske vojne i političke elite kao i islamističkih pobunjeničkih skupina ISIS i Fronta al Nusra, ali nije dao drugih imena osim Assadova.

'Imamo oko 20 optužnica onih koji snose najveću odgovornost. Ovo je neutralno nastojanje. Ne idemo samo za Assadom i njegovim pristašama nego dokumentiramo sve slučajeve na obje strane', rekao je Crane Reutersu.

On je to rekao nakon sudjelovanja u panel diskusiji o mučenju i drugim zločinima počinjenim u pritvorskim centrima tijekom sirijskog građanskog rata koji je počeo mirnim protuassadovskim prosvjedima u ožujku 2011.

Fotografije koje je snimio sirijski vojni fotograf poznat pod imenom Cezar objavljene u siječnju osigurale su 'jasne dokaze' sustavnog mučenja i ubijanja oko 11.000 pritvorenih u uvjetima koji su podsjetili na nacističke logore smrti, rekli su bivši tužitelji među kojima i Crane.

Crane, američki profesor na Pravnom fakultetu Sveučilišta Syracuse u New Yorku, pokrenuo je svoj projekt odgovornosti u Siriji 2011. kako bi dokumentirao ratne zločine i zločine protiv čovječnosti počinjene na svim stranama u sirijskom sukobu. Sada ima 1400 stranica vjerodostojnih optužbi datumom, mjestom i postrojbom osumnjičenom za zločine, rekao je.