PARIZ I LONDON OPTUŽUJU

'Asadov režim i njegovi saveznici koriste taktiku izgladnjivanja civila'

12.01.2016 u 07:40

Bionic
Reading

Francuski i britanski veleposlanik u UN-u zatražili su u ponedjeljak prekid opsade sirijskih gradova a voditelj humanitarnih operacija UN-a žurnu evakuaciju četiristotinjak civila iz Madaje u Siriji koja je već šest mjeseci pod opsadom sirijske vojske.

Sirijski veleposlanik je pak izjavio da nijedan civil nije umro od gladi u Madaji, protivno onome što tvrde humanitarne organizacije.

Vijeće sigurnosti je počelo konzultacije iza zatvorenih vrata u New Yorku o tom pitanju, dok je u Madaju, blizu Damaska, stigao konvoj s pomoći.

'Izgladnjivati civile je neljudska taktika kojom se koriste Asadov režim i njegovi saveznici', rekao je u priopćenju britanski veleposlanik u UN-u Matthew Rycroft.

'Sve opsade se moraju prekinuti kako bi se spasili civili i promicao mir u Siriji', dodao je.

Francuski veleposlanik Francois Delattre je rekao novinarima da je Francuska zatražila konzultacije zajedno sa Španjolskom i s Novim Zelandom 'kako bi upozorila svijet na izgladnjivanje kao oružje terora koje kosi one najslabije'.

'Nadam se da će Vijeće odaslati jedinstvenu i odlučnu poruku u tom smislu', dodao je.

Istaknuo je da poboljšanje humanitarnog stanja može samo pomoći političkom rješenju u Siriji, nepuna tri tjedna prije početka mirovnih pregovora između Sirijaca pod pokroviteljstvom UN-a.

'Međusirijski pregovori se ne mogu nastaviti bez poboljšanja sudbine civila', istaknuo je Delattre. Ne možemo tražiti od predstavnika sirijske oporbe da 'pregovaraju s predstavnicima režima dok taj režim ubija njihovu djecu'.

Novozelandski veleposlanik Gerard van Bohemen ocijenio je da je 'taktika opsjedanja i izgladnjivanja jedna od najstrašnijih značajki sirijskog sukoba'.

Dolazak konvoja s pomoći u Madaju 'ohrabruje, ali to je tek početak, potreban je stalan i slobodan humanitarni pristup', kazao je.

Gotovo 400.000 Sirijaca je uhvaćeno u stupicu, bilo da su pod opsadom vladine vojske ili naoružanih pobunjeničkih skupina, navodi UN.

'U Madaji nema gladi', ustvrdio je pak pred novinarima sirijski veleposlanik Bašar Džafari. 'Sirijska vlada ne vodi i neće voditi politiku izgladnjivanja vlastitog naroda'.

Rekao je da je vlada u listopadu odobrila dopremu pomoći u taj grad koja je morala biti dostatna za više od dva mjeseca, ali da su 'teroristi u tome gradu' pokrali namirnice.

Informacije o gladi žele 'sotonizirati' vlast Bašara al Asada i 'potkopati' skore mirovne pregovore koji 25. siječnja trebaju početi u Ženevi, rekao je, optuživši Saudijsku Arabiju i Katar da šire 'te laži i optužbe'.

'Četiri stotine civila iz Madaje mora se odmah evakuirati' i UN se nada da će to biti 'što prije', možda već u utorak, rekao je novinarima voditelj UN-ovih humanitarnih operacija Stephen O'Brien.

On je o stanju u Madaji i u drugim sirijskim gradovima neposredno prije izvijestio veleposlanike petnaesterih zemalja Vijeća sigurnosti koje su se sastale iza zatvorenih vrata.

Civili koje treba evakuirati su 'u velikoj smrtnoj pogibiji' i trpe od neishranjenosti i 'drugih zdravstvenih tegoba', dodao je.

Da bi ih se sigurno evakuiralo kopnom ili zrakom, kazao je, potrebna su jamstva sirijske vlade, ali i 'drugih strana'.

Liječnici bez granica su upozorili da je od početka prosinca u Madaji 28 civila umrlo od gladi.