nikol pašinjan

Armenski premijer nakon ostavke političkim manevrom iznudio prijevremene izbore

17.10.2018 u 14:51

Bionic
Reading

Armenski premijer Nikol Pašinjan podnio je u utorak navečer ostavku kako bi tim političkim manevrom iznudio održavanje prijevremenih parlamentarnih izbora

Pašinjan je, podsjetimo, stupio na dužnost prošlog svibnja, nakon višetjednih prosvjeda koji su doveli do ostavke njegova prethodnika Serža Sargasjana.

Sada već bivši armenski premijer zalaže se za održavanje prijevremenih izbora ove jeseni kako bi iz parlamenta potisnuo rivale koji su zadržali većinu, a koji su vjerni Sargasjanu, prenose agencije. Pašinjan je, inače, priopćio da je podnio ostavku u obraćanju uživo na nacionalnoj televiziji.

Izvanredni izbori bit će raspisani u slučaju da parlament ne imenuje premijera, a valja napomenuti kako je Pašinjan uvjerio svoje protivnike da ne nominiraju nijednog kandidata.

Pašinjan je početkom listopada predvodio tisuće pristaša s ciljem da izvrši pritisak na političke protivnike kako bi prihvatili prijevremene izbore.

  • +3
Prosvjedi u Armeniji Izvor: Profimedia / Autor: Artyom Geodakyan/TASS

Armenski političar je bivši novinar koji je osvojio vlast obećavši formiranje 'vlade sloge', a najavivši pritom istrebljenje korupcije i uspostavu vladavine prava, kao i dijalog s Azerbajdžanom te podizanje armenske obrambene sposobnosti i jačanje vojske.

>>> Tko je 'armenski Che Guevara', vođa nove revolucije na Kavkazu?

Sposobnost prilagođavanja dosad je pokazao nekoliko puta, počevši od vanjske politike, u kojoj najprije hvali i potom kritizira Rusiju, a slično se ponaša kada je riječ o mogućoj suradnji sa Sjedinjenim Državama.