zbog seljenja ambasade

Arapska liga traži međunarodnu istragu nasilja u Pojasu Gaze

17.05.2018 u 18:53

Bionic
Reading

Glavni tajnik Arapske lige zatražio je u četvrtak "međunarodnu istragu" o "zločinima" izraelskih snaga u Pojasu Gaze, a palestinski ministar vanjskih poslova predložio da arapske zemlje povuku na konzultacije svoje veleposlanike iz SAD-a zbog preseljenja američkog veleposlanstva u Jeruzalem, prenose agencije.

Izvanredni sastanak ministara vanjskih poslova Arapske lige u Kairu, organiziran na zahtjev Saudijske Arabije, posvećen je "izraelskoj agresiji nad palestinskim narodom" i preseljenju američkog veleposlanstva iz Tel Aviva u Jeruzalem.

Izraelske snage ubile su u ponedjeljak najmanje 60 palestinskih prosvjednika i ozlijedile 2500 tijekom prosvjeda kod granice između Izraela i Pojasa Gaze, na dan svečanog otvaranja američkog veleposlanstva.

Visoki dužnosnik Hamasa Salah al-Bardaouil je izjavio u srijedu da velika većina Palestinaca, njih 50, ubijenih ovog tjedna u prosvjedima i sukobima s izraelskom vojskom u Pojasu Gaze pripada islamističkom pokretu koji upravlja tom enklavom.

Izraelska vojska optužuje Hamas, koji je na popisu terorističkih organizacija SAD-a, EU-a i mnogih drugih zemalja, da je iskoristio trenutak da bi u masu okupljenih ubacio naoružane muškarce i postavila eksplozivne naprave duž granice.

"Preseljenjem američkog veleposlanstva u okupirani Jeruzalem svjedočimo flagrantnom kršenju međunarodnog prava i legitimiteta", rekao je glavni tajnik Arapske lige, Ahmed Aboul Gheit, osuđujući "neviđeno korištenje sile protiv nenaoružanih palestinskih civila", prenosi France Presse.

Izrael napad na Siriju Izvor: Pixsell / Autor: guoyu/XINHUA/PIXSELL

Izrael se brani da je morao zaštiti sigurnosnu ogradu na granici i spriječiti ubacivanje Palestinaca na izraelski teritorij.

Palestinski ministar vanjskih poslova Riyad al-Maliki predložio je da bi arapske zemlje trebale povući svoje veleposlanike iz SAD-a zbog preseljenja američkog veleposlanstva u Jeruzalem.

"Nema ništa lošeg u tome da arapske zemlje zajedno povuku svoje veleposlanike iz Washingtona u svoje prijestolnice na konzultacije", rekao je Maliki. Dodao je da bi arapske zemlje trebale također pozvati američke veleposlanike na razgovor kako bi ih "podsjetile da Arapi odbacuju preseljenje američkog veleposlanstva u Jeruzalem."

Podsjetio je da su arapske zemlje na prethodnim summitima dogovorile da će prekinuti veze s bilo kojom zemljom koja preseli svoje veleposlanstvo u Jeruzalem, prenosi Reuters.