BESPUĆA HRVATSKIH ZAKONA

Apsurd koji najviše iritira: Ne rade, a primaju plaću

19.03.2014 u 13:46

Bionic
Reading

Dok je, nažalost, nemali broj zaposlenika koji rade, a ne primaju (pravovremeno) plaću, postoje dužnosnici koji primaju plaću, a ne trebaju raditi ili im se ne da raditi. Zadnji takav slučaj dogodio se u Varaždinu gdje Natalija Martinčević, nakon prošlotjednog isključenja iz HNS-a, polako gubi ovlasti i zaduženja, ali i dalje ostaje zamjenica gradonačelnika

Natalija Martinčević, najglasnija zagovornica Radimira Čačića, ostala je bez prve funkcije: više nije predsjednica Turističke zajednice grada Varaždina. No sudeći po najavi njezina donedavnog stranačkog kolege i gradonačelnika Gorana Habuša, slijede daljnja razvlaštenja pa bi na kraju mogla ostati bez bilo kakvih obveza u Gradu Varaždinu, gdje je momentalno zamjenica varaždinskoga gradonačelnika. O ostavci, međutim, ne razmišlja iako nema lijepih riječi za stranačko čelništvo koje ju je isključilo, pa i neke kolege s kojima bi trebala svakodnevno surađivati u Gradu Varaždinu.

'Sada se mijenja pravilnik kako bi mi uzeli službeni automobil. Mogu mi uzeti sve, ali i dalje ću dolaziti na posao jer sam zamjenicom gradonačelnika postala voljom građana te želim i dalje raditi u njihovu korist', naglašava Martinčević.

Želja, međutim, nije dovoljna, jer o poslovima i nadležnostima svojih zamjenika odlučuje gradonačelnik koji više ne vidi mogućnosti za suradnju jer je, kako reče, svojim istupima pokazala da nije više dio tima. No iako ostaje bez obveza u Gradu, Martinčević bi i dalje mogla primati plaću kao zamjenica gradonačelnika, da se već ranije nije odlučila za plaću u Hrvatskom saboru gdje je zastupnica.

Čačić opet u Varaždinu

Nakon isključenja iz HNS-a i smanjenja dosadašnjih obveza, Martinčević se sve češće sastaje s istomišljenicima, također bivšim narodnjacima. Tako je sinoć viđena u varaždinskom hotelu zajedno s Radimirom Čačićem, Zlatkom Koračevićem i Darkom Hrenićem. Čačić, kojem se na trenutak pridružio i Milan Horvat iz bivše FIMA Grupe, bio je na slobodi jer je svjedok u ponovljenom postupku protiv Vladimira Trifunovića koji je jučer trebao započeti na zagrebačkim Županijskom sudu, ali je odgođen zbog bolesti generala bivše JNA. 'Ništa posebno nismo razgovarali. Našli smo se jer je Čačić došao iz Zagreba do Varaždina', rekla nam je Martinčević.

Varaždin nije jedino mjesto u kojem zamjenik voljom gradonačelnika ostaje bez posla, a i dalje prima plaću. Dogodilo se to u Splitu gdje je zamjenica pola godine dobivala plaću, a nije smjela raditi. Takve situacije, međutim, ne čude prof. dr Roberta Podolnjaka, profesora sa zagrebačkog Pravnog fakulteta, koji je upozoravao na mogućnost takvih apsurdnih situacija prilikom donošenja Zakona o izborima gradonačelnika, načelnika i župana, ali bez uspjeha.

'Bio sam protiv toga da se na neposrednim izborima biraju i gradonačelnik i njegovi zamjenici, odnosno načelnik i njegovi zamjenici. To je idiotarija i glupost. Hrvatska je jedina zemlja u kojoj se načelnici, gradonačelnici i župani biraju na neposrednim izborima zajedno sa svojim zamjenicima. HDZ-u je to odgovaralo jer se time potiču koalicije i dogovaranja prije izbora, a ni SDP-u, čini se, to ne smeta', kazao je Podolnjak.

Da je bio u pravu, kako dodaje, govori praksa i u manjim sredinama gdje (grado)načelnici ne žele povjeriti značajnije ovlasti svojim zamjenicima kako ne bi dobili političkog konkurenta.
'Iako su izabrani tim, tako ne rade. No nema zakonske prepreke da gradonačelnik razvlasti zamjenika, a najveća glupost je ta da razvlašteni dužnosnik i dalje prima plaću, i to ne samo za vrijeme mandata, nego još pola godine nakon toga. Nakon isteka mandata u Saboru, takvu mogućnost ima i Martinčević', upozorava Podolnjak koji smatra da je bolje rješenje neposredan izbor samo (grado)načelnika, a zamjenici bi se birali u gradskim ili općinskim vijećima.