australija

'Apsolutno čudna nesreća' - čovjek preminuo nakon sudara brodice i kita

30.09.2023 u 08:15

Bionic
Reading

Jedan je muškarac preminuo, a drugi je u bolnici u subotu u Australiji nakon što je kit udario i preokrenuo njihovu brodicu tijekom ribolovne ekspedicije, priopćile su vlasti

Policija je priopćila da je jedan muškarac izvučen bez svijesti iz zaljeva Botany, u blizini obale Sydneya, te je kasnije umro, dok je drugi prebačen u bolnicu u stabilnom stanju.

"Kit je bio umiješan, to je užasno tragično", rekla je ministrica policije Novog Južnog Walesa Yasmin Catley. Državni ministar hitnih službi Jihad Dib rekao je da je to bila "apsolutno čudna nesreća".

Čamac je "vjerojatno udario kit, uzrokujući da se čamac nagne, izbacujući obojicu muškaraca", rekla je policija u priopćenju. Nije identificirala vrstu kita. Prostrana australska obala ugošćuje deset velikih i 20 manjih vrsta kitova. Dok su ljudske smrti uzrokovane kitovima u regiji rijetke, Australija i susjedni Novi Zeland žarišta su masovnog nasukavanja kitova na plažama. Osam Danaca spašeno je u lipnju kada se njihova jedrilica prevrnula u Tihom oceanu nakon sudara s jednim ili dva kita.