LEGALIZACIJA BESPRAVNE GRADNJE

Apel iz Vladina ureda: Moramo pomoći Romima u Svetom Đurđu

27.11.2013 u 15:30

Bionic
Reading

Pomoćnik ravnatelja Vladina Ureda za ljudska prava i prava nacionalnih manjina Aleksa Đokić pozvao je danas na više političke volje i suradnje kako bi se pomoglo romskim obiteljima koje u teškim uvjetima žive u naselju u općini Sveti Đurđ kraj Varaždina.

Đokić je zajedno s predstavnicima UNDP-a, Varaždinske županije i općine Sveti Đurđ obišao romsko naselje u toj općini u kojem živi tridesetak pripadnika romske nacionalne manjine u izrazito teškim i oskudnim životnim uvjetima.

'Desetak objekta bez struje i vode treba pod hitno legalizirati budući je to uvjet da se uopće mogu napraviti priključci za vodu i struju', poručio je Đokić. Istaknuo je da ulaskom Hrvatske u EU osiguranje financijskih sredstava nije upitno, već problem predstavlja manjak političke volje i koordinacija svih sudionika u akciji.

Ipak, Đokić je zadovoljan što u Varaždinskoj županiji postoji spremnost izvršne vlasti da se krene u rješavanje problema.

Jasmina Papa
iz UNDP-a kao moguće rješenje poboljšanja životnih uvjeta Roma u naselju predlaže da im se ustupe napuštene kuće te da ih se na taj način integrira u zajednicu i omogući obavljanje manjih poslova kod mještana.

Ujedno je izrazila žaljenje što je u tom naselju izuzeto dvadesetak djece iz romskih obitelji, prvenstveno zbog nedostatnih uvjeta života jer im bolje roditelji ne mogu osigurati.

Istaknula je da je UNDP spreman pomoći općini u izradi plana rješavanja problema, ali da to mora biti usuglašeno s općinskim vlastima, članovima romske zajednice u naselju te mještanima te općine.

Dožupan Alen Kišić naglasio je da županija sama nema novca za poboljšanjem životnih uvjeta u romskom naselju te da je upravo intencija i bila da predstavnici UNDP-a izađu 'na teren' i da se zajedno s njima krene u rješavanje problema kako je to UNDP rješavao u sličnim situacijama u srednjoj Europi. Inače, po posljednjim podacima u Varaždinskoj županiji živi 711 članova romske zajednice.

'Ulaskom u Europsku uniju nema više govora o humanom preseljenju Roma ili segregaciji. Mi im moramo osigurati normalne uvjete života, ali to ne možemo napraviti bez suradnje s romskom zajednicom', zaključuje Kišić.

Prije posjete romskom naselju u Svetom Đurđu obišli su i romsko naselje u Petrijancu, u zapadnom dijelu županije, gdje je prioritet uvođenje vodovoda u naselje.