REAKCIJA NA UVREDE

Apel iz Dinama: Trebamo zaštitu od tih hordi zla!

22.03.2012 u 13:14

Bionic
Reading

Utakmicu Dinama i Slaven Belupa pratila je pjesma domaćih navijača s tribina, no ona se nerijetko pretvarala u huk vrijeđanja čelnika 'modrih' i njihovih obitelji. Na tu temu je maksmirski klub poslao otvoreno pismo javnosti

Vrijeđanja Zdravka Mamića i njegove obitelji, koje već dulje vremena stiže sa maksimirskog sjevera, u srijedu navečer dobilo je svoj najžešći oblik. Bad Blue Boysi, ili barem najžešći od njih, izvrijeđali su i braću Mamić i njihove obitelji, Mirka Barišića i njegovu suprugu, a pošteđen nije ostao niti Damir Vrbanović. Degutantni pokliči s tribina, jasno, ponukali su drugu stranu da se javnosti obrati 8novim) otvorenim pismom.

'Više puta smo u javnost iznosili problem, no on postaje sve veći, ne samo za naš klub, već za cijeli hrvatski sport i hrvatsko društvo uopće. Smatramo da ovakvo ponižavajuće ponašanje na sportskom stadionu tj. na sportskoj priredbi pred kamerama zaslužuje jasnu i nedvosmislenu osudu te reakciju. Na koncu, obični građani zgroženi uvredama očekuju učinkovitu reakciju institucija kojima je to službena obaveza', stoji u prvom dijelu pisma objavljenog na službenim stranicama Dinama, te se bez cenzure navode psovke upućene sa Sjevera.

Našli smo se na meti grupacija koje su postale dno dna našega društva i moralnih vrijednosti

'Očekujemo reakciju ministra koji tako odlučno zagovara borbu protiv svake vrste nereda, nasilja ili protupravnog ponašanja na sportskim stadionima i koji je nedavno s ponosom istakao suglasnost sa stavom predsjednika UEFA-e Michelea Platinija o nultoj toleranciji za huliganizam i svaki drugi oblik rasne, nacionalne i vjerske mržnje te fizičkog i verbalnog nasilja na nogometnim utakmicama. Upravo je zabrinjavajući prag tolerancije te izostanak reakcije državnih institucija koje bi se po svom ustrojstvu trebale baviti ovakvim protupravnim ponašanjem', prozvan je u pismu i ministar Željko Jovanović i to posebno stoga jer, navodi se, nijedna institucija dosad nije reagirala.

Na kraju autori otvorenog pisma pitaju se što zaposlenici Dinama, oni prozvani i oni koji to još nisu, trebaju učiniti da ih netko zaštiti. Posebno kad su u pitanju malodobna djeca.

'Pravobraniteljice za djecu RH koja bi trebala najoštrije osuditi ovakvo degutantno javno vrijeđanje djece, posebice što su poruke poslane s tribina dostupne putem TV ekrana ogromnom broju djece i omladine te vrijeđaju osjećaje svakog roditelja koji se grozi ovakvog uvredljivog ponašanja'.