u kumrovcu

Antifašisti prozvali Domovinski pokret zbog prekrivanja spomenika Titu: 'Nije slučajno odabran datum'

19.05.2023 u 15:52

Bionic
Reading

Savez antifašističkih boraca i antifašista Republike Hrvatske (SABA RH) osudio je u petak potez članova Domovinskog pokreta koji su prekrili ceradom spomenik Josipa Broza Tita te ih je prozvao da pod lažnim genocidnim optužbama nameću svoje ideje o povratku na temelje NDH

"U povodu predstave koju su članovi Domovinskog pokreta, u predvečerje 18. svibnja organizirali pred rodnom kućom Josipa Broza Tita", Savez je priopćio da "oštro osuđuje način na koji pojedini građani Hrvatske pod okriljem lažnih genocidnih optužbi uznemirava lokalnu i širu društvenu zajednicu, namećući svoje ideje o povratku na iskonske temelje Nezavisne Države Hrvatske".

Uvjereni su da nije slučajno odabran jučerašnji datum, odnosno da su članovi Domovinskog pokreta izabrali dan na koji je ustaški poglavnik NDH Ante Pavelić 1941. počinio najveću izdaju u hrvatskoj povijesti, predavši Kraljevini Italiji velike dijelove Dalmacije. Pavelić je, naveli su potpisao Rimske ugovore, znajući da je Dalmacija tijekom povijesti bila kulturno središte Hrvatske.

Savez antifašističkih boraca poručio je kako se iskreno nadaju da će Domovinski pokret u budućnosti svoje predstave organizirati prisjećajući se i svih žrtava naci-fašističkog i ustaškog terora, koji se realizirao u sklopu ostvarivanja takozvane NDH, surađujući s fašističkim režimima.

Članovi Domovinskog pokreta u četvrtak su u Kumrovcu uz taktove domoljubnih budnica simbolično ceradom prekrili spomenik Josipa Broza Tita, nazvavši ga komunističkim diktatorom te su položili vijence i zapalili svijeće u spomen na "sve žrtve jugoslavenskog totalitarnog režima".

"Cilj performansa pred rodnom kućom 'zloglasnog Broza', jednog od deset najvećih svjetskih zločinaca je očuvati od zaborava tisuće i tisuće nedužno ubijenih Hrvatica i Hrvata - žrtava poraća i desetljetne komunističke diktature, koje itekako imaju pravo na sućut, počast i priznanje njihove beskrajne patnje", priopćio je u petak Domovinski pokret.