OKORISTIO SE KAO GRADONAČELNIK

Antešić zaradio milijune prenamijenom vlastitog zemljišta

Zdenko Antešić

Zdenko Antešić

Izvor: Pixsell / Autor: Boris Scitar/VLM/PIXSELL

Zdenko Antešić, zamjenik ministra pomorstva, prometa i infrastrukture, dok je bio gradonačelnik Raba, promjenama prostornog plana tog grada 2004. godine prenamijenio je svoje poljoprivredno zemljište u građevinsko i tako zaradio milijune, piše Večernji list

Antešić je spornim izmjenama prostornog plana grada Raba povećao vrijednost i zemljišta članova svoje obitelji jer je i njihovo poljoprivredno zemljište tim potezom pretvoreno u građevinsko. Ukupno su time Antešići dobili oko 24.000 četvornih metara skupog građevinskog zemljišta.

Radi se o zemljištu na predjelu Markovine na kojem su u međuvremenu niknule vile. A izglasavanje novog prostornog plana 2004. godine u Gradskom vijeću Raba, kojim se Antešić poprilično obogatio, nije prošlo nimalo lako. Na prvom glasanju za te izmjene prostornog plana sedam vijećnika bilo je za njegovo prihvaćanje, sedam protiv, a jedan je vijećnik bio suzdržan. Antešić je ipak smatrao da je prostorni plan i tim omjerom glasova prihvaćen, no nakon intervencije Ureda državne uprave, ipak je morao povući odluku o njegovu prihvaćanju.

No već za nekoliko dana ponovno je stavio izmjene prostornog plana na dnevni red Gradskog vijeća na kojem je plan ipak na kraju prihvaćen s osam glasova za i sedam protiv, piše Večernji list.

Neki smatraju da je time Antešić prekršio i Zakon o prostornom uređenju jer je, sukladno tom zakonu, morao ponoviti cijelu proceduru izrade prostornog plana nakon što on nije prihvaćen na prvom glasanju. No zbog žurbe Antešić je ipak taj plan već za nekoliko dana dao na ponovno glasanje.

Bivši gradonačelnik Raba Željko Barčić, koji je od Antešića preuzeo tu dužnost 2005. godine, kaže za svog prethodnika da je možda i promijenio prostorni plan zakonito, no to što je time prenamijenio svoje poljoprivredno zemljište u građevinsko smatra apsolutno nemoralnim

'To je isto kao i njegov odlazak u jednodnevnu saborsku mirovinu. Sve je po zakonu, ali je nemoralno', kaže Barčić. A na zemljištu koje je Antešić 2004. godine prenamijenio u građevinsko nikla su stambena naselja. Jedan od investitora koji je ondje sagradio vile (podaci poznati redakciji) rekao je za Večernji list da je zemljište kupio od jednog člana Antešićeve obitelji. Četvorni metar plaćao je 53 eura.

CIJELI ČLANAK PROČITAJTE OVDJE

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi