sigurnosni stručnjak

Ante Letica: Situacija u Izraelu je zapaljiva i vrlo opasna

09.10.2023 u 10:15

Bionic
Reading

Nakon iznenadnog i munjevitog udara Hamasa, Izrael je službeno proglasio ratno stanje i krenuo u brutalan obračun s palestinskim teroristima. Istovremeno se strahuje da bi se proiranski Hezbolah, stacioniran u Libanonu, mogao uključiti u sukob

Ante Letica, stručnjak za sigurnost, rekao je u emisiji 'Studio 4' kako Vlada radi sve da se hrvatski građani na siguran način izvuku iz Izraela. Naglašava da će to biti teško s obzirom na zabranu leta u Izraelu. Dodaje da je situacija u toj državu iznimno teška i komplicirana.

'Ovaj rat govori o intenzitetu sukoba, o uporabi svih raspoloživih oružja, o broju poginulih i ranjenih, ali ono što je još strašnije je broj otetih ljudi', rekao je. Dodaje da se može očekivati eskalacija sukoba. Naglašava kako su izraelske tajne službe uložile velika sredstva, i operativna i tehnička, u cilju praćenja situacije i na Zapadnoj obali i u Pojasu Gaze, ali ostale su iznenađene napadom.

'To je veliki šamar za obavještajne službe, za izraelske obrambene snage i za državu Izrael', govori. Ističe da ovo nije teroristička akcija, već oružani napad na tu državu.

'Izrael je smatrao da su u Hamasu potkapacitirani da bi im se suprotstavili ili da bi ugrozili državu. Ovo je Izraelu velika lekcija', rekao je. Letica naglašava da je to duboko podijeljena država, a ovo što se dogodilo, kako kaže, možda se dogodilo i zbog toga.

Napad na Pojas Gaze Izvor: Profimedia / Autor: Ali Jadallah / AFP / Profimedia

'Ovo nije teroristička akcija, već je to masovni oružani napad na Izrael i zato je on proglasio ratno stanje nakon 50 godina', govori. Dodaje da će zapadne zemlje većinom stati uz tu državu zato što je to učinila i Amerika. 'Situacija u Izraelu je zapaljiva i vrlo opasna', naglasio je. U ovom sukobu, istaknuo je, nema konačnog pobjednika zato što se ne rješavaju uzroci, nego samo posljedice koje nisu riješene 75 godina.