TUĐE HOĆEMO, SVOJE NEMAMO

'Ankete Nove TV i RTL-a su javno dobro'

  • Autor: Vedran Brkulj
  • Zadnja izmjena 28.12.2009 16:15
  • Objavljeno 28.12.2009 u 15:03
HLOVERKA NOVAK SRZIĆ  VIJEĆE

HLOVERKA NOVAK SRZIĆ VIJEĆE

Izvor: Cropix / Autor: CROPIX / Goran Mehkek

Za glavnu urednicu Informativnog programa HTV-a Hloverku Novak Srzić rezultati izlaznih anketa koje su od Pulsa naručile Nova TV i RTL su - javno dobro

'Ne znam zašto se bune kad smo mi to objavili pola sata nakon njih. To je postalo javno dobro i to su uostalom objavili i svi portali, novine i Hina', odgovorila je glavna urednica Informativnog programa HTV-a Hloverka Novak Srzić na pitanje novinara kako komentira sinoćnju navodnu krađu - u 'Dnevniku' i izbornoj emisiji - rezultata izlaznih anketa koje su platile komercijalne televizije.

Podsjetimo, za izlazne ankete u oba izborna kruga sve tri kuće zajedno trebale su agenciji Plus izdvojiti 100 tisuća eura. HRT je procijenio da im je to previše novca i od te priče su odustali, ali to ih nije spriječilo da rezultate objave u 'Dnevniku' i posebnoj emisiji o izborima. Zbog toga je, odmah nakon objave, Nova TV poslala prosvjedno pismo.

Minus na računu HRT-a 142 milijuna kuna

Sa 30. rujnom 2009. godine stanje na žiro-računu HRT-a iznosilo je minus 107 milijuna kuna, a ovdje treba dodati da je kuća na Prisavlju sa 1. siječnjom 2009. na računu imala 35 milijuna kuna plusa. Ukupna dugovanja HRT-a s posljednjim danom rujna bila su viša od 500 milijuna kuna po stavkama različitih kredita i dugovanja dobavljačima, ali je HRT s istim datumom imao i oko 300 milijuna kuna nenaplaćenih potraživanja.

Od pristojbe se u devet mjeseci ove godine uspjelo prikupiti 79 posto od ukupnih prihoda, što je na zadovoljavajućoj razini, ali zabrinjava pad prihoda od marketinga koji je 50 milijuna kuna manji u odnosu na drugi rebalans proračuna kuće koji je bio u srpnju 2009, a to je u usporedbi sa 2008. čak 100 milijuna kuna manje.

Prema riječima rukovoditeljice HRT-ova sektora za plan i analizu Davorke Komar, HRT u ovoj godini nije uspio napraviti sistematizaciju radnih mjesta pa je tako sa 30. rujnom na Prisavlju bila zaposlena 3.661 osoba.

Program u 2010. godini

U raspravi o programu koji nas očekuje u 2010. godini najavljene su brojne serije iz produkcije HRT-a, od kojih će zasigurno najviše pažnje plijeniti osam epizoda dokumentarno-igrane serije o hrvatskim kraljevima, dokumentarac o hrvatskom proljeću, 'Pustinje svijeta' Stipe Božića (10 epizoda) te igrano-dokumentarni serijal 'Tito' u režiji Antuna Vrdoljaka koji bi se na malim ekranima trebao naći početkom siječnja 2010.

O raspravi o Informativnom programu moglo se čuti da se u toj redakciji 'Županijskoj panorami' i 'Vijestima' na HTV-u 2 planira podignuti gledanost za 20 posto u 2010, a najveće povećanje na HRT-u planiraju ostvariti svojim portalom, koji bi prema projekcijama, bez objašnjenja kako to planiraju napraviti, trebao dnevno imati više od 100.000 ulaza.

'Gospodine Buriću, vaša i Hloverkina orijentacija za 2010. izgleda mi kao da vi ne razgovarate i fali mi jedinstvo rukopisa. Imam osjećaj da vi uopće ne komunicirate. Čujem žalbe da pada gledanost pojedinih emisija, a ja kao novinarka mogu vam reći da je to zbog toga što 'Dnevnik' i vaše vijesti prepisuju priče iz novina', kazala je vijećnica Sanja Modrić

U idućoj godini, od novih emisija iz domene Informativnog programa očekuje nas 'Saborska kronika', na ekrane će se vratiti i 'Latinica', koja će prema riječima Hloverke Novak Srzić ići uživo.

O očitovanju glavne urednice IP-a Hloverke Novak Srzić o zahtjevu za njezinom smjenom vijećnici na današnjoj sjednici Programskog vijeća nisu raspravljali, jer je posljednji dan za dostavu njezinog očitovanja sutra do kraja radnog vremena, a nakon toga se mora očitovati i ravnateljstvo kuće. Pretpostavlja se da bi se o njezinoj smjeni moglo razgovarati na prvoj sljedećoj sjednici Vijeća, ali kada će se ona održati, još uvijek je nepoznato.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi