GRADOVI NESKLONI SANADERU

Ankete govore da HDZ gubi vlast u Dubrovniku

13.05.2009 u 07:55

Bionic
Reading

HDZ će vrlo vjerojatno izgubiti vlast u Dubrovniku i to bi moglo biti jedno od najvećih iznenađenja sljedećih lokalnih izbora

ZAGREB - Prema rezultatima istraživanja što ga je za Jutarnji list proveo Institut Mediana, dugogodišnja HDZ-ova gradonačelnica Dubrovnika Dubravka Šuica gubi u izbornoj utrci s Androm Vlahušićem kojega su kandidirali HNS i SDP.

Dubrovnik je bio jedan od rijetkih velikih gradova - uz Split i Zadar - u kojima je HDZ dosada držao vlast i računalo se da će tako i ostati.

Sada se pak čini da bi HDZ, od velikih gradova, mogao zadržati vlast samo u Zadru, što bi za tu stranku značilo da je doživjela ozbiljni izborni poraz, zaključuje Jutarnji list analizirajući rezultate predizborne ankete.

U Splitu se bitka vodi između nezavisnog Željka Keruma i SDP-ovca Ranka Ostojića. Rijeka je unaprijed izgubljena za HDZ, tamo će sigurno na vlasti ostati SDP-ovac Vojko Obersnel. Iako desnica ima najviše šansi da dobije gradonačelnika Osijeka, on sigurno neće biti iz HDZ-a jer Sanaderova stranka tamo ni nema svog kandidata, već podržava Antu Đapića (HSP).

Zagreb je također nedostižan za HDZ. Očekuje se da će u drugi krug ući SDP-ovac Milan Bandić i nezavisni Josip Kregar. Bilo bi veliko izborno iznenađenje da HDZ-ov kandidat Jasen Mesić preskoči Kregara i osigura si barem drugi krug protiv Bandića.

U HDZ-u su očito svjesni da ne mogu dobiti velike gradove. Predsjednik stranke Ivo Sanader već tjednima tvrdi da će izborni pobjednik biti ona stranka koja osvoji najviše mjesta načelnika, gradonačelnika i župana, odnosno najviše vijećnika. Po toj izbornoj matematici, HDZ u koaliciji s HSS-om doista bi mogao dobiti najviše.

U SDP-u drže, međutim, da će pobjednik lokalnih izbora biti onaj tko dobije vlast u najvećim gradovima. Po toj računici, Milanovićeva stranka je u prednosti, a i spomenuto istraživanje pokazuje da su birači u gradovima skloniji SDP-u.

U prvom krugu istraživanja po gradovima, osim Dubrovnika, obuhvaćeni su još Sisak i Velika Gorica. Rezultat ankete pokazuje da SDP-ovi kandidati vode u oba grada.

Tonino Picula i sada je gradonačelnik Velike Gorice, a Davorko Vidović srušen je s vlasti zahvaljujući kupnji vijećnika od strane HDZ-a i njegova pobjeda bila bi vrlo važna za SDP.