promjena zakona

[ANKETA] Neovisnost, državnost... Kako se snalazite u državnim praznicima i biste li mijenjali datume?

07.10.2019 u 13:32

Bionic
Reading

Premijer Andrej Plenković u ponedjeljak je najavio kako će u srijedu koalicijskim partnerima prezentirati prijedlog o izmjeni Zakona o blagdanima, čijom bi se izmjenom Dan državnosti ponovo obilježavao na datum 30. svibnja

'Moramo proći javno savjetovanje u koje se ide već ovaj tjedan. Prijedlog zakona o izmjeni Zakona o blagdanima prezentirat ćemo koalicijskim partnerima u srijedu, a bit će i na stranačkim tijelima. Više o tome na sjednici Vlade. Rješenje je cjelovito, pažljivo osmišljeno, radili smo dugo na tome i konzultirali se', rekao je Plenković.

Dodao je kako će Vlada s promjenama koje slijede nastaviti na adekvatan način cijeniti one trenutke koji su najbitniji za stvaranje države.

'Govorimo o razdoblju od 1990. do 1998. ali na način koji također ima afektivni element u hrvatskom narodu. Poštujemo pravne, ustavno-pravne i međunarodnopravne posljedice svake od tih odluka u pojedinim od ključnih datumima, ali i dio koji se tiče mlade generacije prema institucijama hrvatske države', istaknuo je.

Do 2001. godine Dan državnosti obilježavao se 30. svibnja, dan konstituiranja prvog demokratski izabranog Sabora. Tada je na inicijativu HSLS-a promijenjen Zakon o blagdanima, spomendanima i neradnim danima te kao novi Dan državnosti odabran je 25. lipnja.

Tad je uveden i Dan neovisnosti, 10, listopada, što je pak dovelo do opće zbrke s datumima i posljedično njihova neprihvaćanja među narodom. Trenutačni Dan neovisnosti mnogi smatraju dvojbenim jer je državni sabor 25. lipnja 1991. donio Ustavnu odluku o suverenosti i samostalnosti Republike Hrvatske, čime je Hrvatska postala samostalna i nezavisna država, dok je 8. listopada iste godine samo završena faza okončanja postupka razdruživanja Hrvatske u nekadašnjoj jugoslavenskoj federaciji.

Stoga vas pitamo što mislite o tome.