NE ŽELE PRIJEĆI NA KATOLIČANSTVO

Anglikanski biskupi odbili ponudu Vatikana

11.11.2009 u 22:46

Bionic
Reading

Tristotinjak anglikanskih biskupa i nadbiskupa koji se protive ređenju homoseksualaca u svojoj Crkvi, u srijedu su odbili ponudu Svete Stolice da prijeđu na katoličanstvo, ocijenivši kako 'nije trenutak da napuste' svoju vjeru

'Mislimo da sada nije trenutak da napustimo anglikansku zajednicu', rekao je nigerijski nadbiskup Peter Abuja, predsjednik Gafcona (Konferencije za budućnost anglikanaca u svijetu) u priopćenju objavljenom na mrežnoj stranici tog pokreta.

Anglikanci su, kaže se u priopćenju, 'duboko zahvalni' Papi na njegovoj 'ljubaznoj' ponudi. 'No duboko smo ožalošćeni što je sadašnja kriza u našoj dragoj anglikanskoj zajednici učinila nužnom takvu dosad neviđenu ponudu', dodao je Abuja.

Nadbiskup usto želi 'potaknuti sve anglikance koji razmišljaju o tom pozivu Rimokatoličke crkve da uvide kako anglikanske crkve jačaju posvuda u svijetu'. Gafcon koji je utemeljen na summitu koji se od 22. do 29. lipnja 2008. održavao u Jeruzalemu, ne priznaje vlast canteburyjskog nadbiskupa Rowana Williamsa.

Ti disidenti, koji tvrde da predstavljaju 35 milijuna vjernika, ili gotovo polovicu anglikanaca u svijetu i osuđuju ređenje homoseksualaca i 'duhovno propadanje' Zapada, ističu da njihova inicijativa ne znači raskol, već osnutak 'Crkve u Crkvi' koji bi trebao potaknuti unutarnju reformu.

Anglikanska crkva se duboko podijelila kada je 2003. Američka episkopalna crkva za biskupa New Hampshirea zaredila Genea Robinsona, Amerikanca koji je javno priznao svoju sklonost istome spolu i kada je 1989. za biskupa Anglikanske crkve prvi put zaređena jedna žena, Barbara Harris.