SVEmoguća slatkica

Angela Merkel uoči izbora izvukla tešku promotivnu artiljeriju

18.09.2017 u 19:01

Bionic
Reading

Njemačka kancelarka Angela Merkel šest dana uoči parlamenatarnih izbora izvukla je 'tešku promotivnu artiljeriju'. U oglasu njezinih konzervativnih Kršćanskih demokrata (CDU) trogodišnja Angela Merkel, koja je odrasla iza Željezne zavjese, u bivšoj Njemačkoj Demokratskoj Republici (DDR), smiješi se s fotografije snimljene 1957. godine, uz natpis: 'Za Njemačku u kojoj svatko može postati sve'

Posljednje ankete pokazuju da CDU ima 36 posto podrške glasača, dok su njemački socijaldemokrati (SPD) - druga najveća stranka u Njemačkoj i koalicijski partner Angele Merkel u trenutnom sazivu i vladi - na drugom mjestu s 23 posto. 

Vođa socijaldemokrata Martin Schulz predložio je kancelarki drugu TV debatu,  tvrdeći da nisu spomenuli mnoga ključna pitanja u prvoj debati održanoj 3. rujna, primjerice digitalni razvoj, budućnost tržišta rada, mirovine i obrazovanje. CDU je ideju odbacio, javlja Hina. 'Angela Merkel sa zadovoljstvom je sudjelovala u televizijskoj debati. Ispalo je jako dobro. I ona na tome staje.'

Na šaljivim izborima održanima u petak u Njemačkoj, djeca mlađa od 18 godina kao omiljenu stranku izabrala su stranku Angele Merkel, koja je dobila 28 posto, a SPD 20 posto dječjih glasova. Zeleni (17 posto) su treća stranka po izboru djece, što je više nego dvostruko od podrške koju su dobili prema nedavnim izbornim anketama.

Djeca i tinejdžeri glasali su na ukupno 1600 izbornih mjesta širom Njemačke na šaljivim izborima za one koji još nemaju pravo sudjelovati na parlamentarnim izborima u nedjelju 24. rujna. 

Rezultati u velikoj mjeri odražavaju očekivanja za odrasle s pravom glasa na njemačkim izborima 24. rujna, s jednim istraživanjem objavljenim u četvrtak koje pokazuje da CDU dobiva 37 posto glasova.

  • +17
Sva lica Angele Merkel Izvor: Reuters / Autor: EDGARD GARRIDO