DJEČJA POSLA

Angela Merkel pobijedila na šaljivim izborima

16.09.2017 u 10:13

Bionic
Reading

Na šaljivim izborima održanima u petak u Njemačkoj, djeca mlađa od 18 godina kao omiljenu stranku izabrala su stranku njemačke kancelarke Angele Merkel, objavili su mediji

Konzervativni Kršćanski demokrati (CDU) dobili su 28,37 posto dječjih glasova, a prati ih stranka lijevog centra Socijalni demokrati (SPD) s 19,87 posto, pokazuju rezultati.

Djeca i tinejdžeri glasali su na ukupno 1600 izbornih mjesta širom Njemačke na šaljivim izborima za one koji još nemaju pravo sudjelovati na parlamentarnim izborima u nedjelju 24. rujna. 

Treća po snazi stranka koju su izabrala djeca su Zeleni, koji su dobili 16,67 glasova, više nego dvostruko od potpore koju su dobili prema nedavnim izbornim anketama.

  • +6
Angela Merkel vodi u predizbornim anketama Izvor: Reuters / Autor: HANNIBAL HANSCHKE

Glasanje upotpunjuju ekstremni ljevičari Linke (ljevica) s 8, 17 posto, desničarska Alternativa za Njemačku (AfD) sa 6,8 posto i Slobodni demokrati (DDP) s 5, 7 posto.

Na zadnjim općim izborima 2013. sudjelovalo je oko 200.000 mladih i organizatori očekuju više glasača ove godine.

Rezultati u velikoj mjeri odražavaju očekivanja za odrasle s pravom glasa na njemačkim izborima 24. rujna, s jednim istraživanjem objavljenim u četvrtak koje pokazuje da CDU dobiva 37 posto glasova.

Dječje izbore održane u petak organizirale su političke organizacije mladih, a njima se želi promicati angažman među mladim osobama.

'Izbori za one ispod 18 godina jasan su znak političarima o tome koje su teme važne među djecom i adolescentima', rekla je ministrica obitelji Katarina Barley uoči izbora.