KONGRES EPP-A

Andrej Plenković: Za nas je važno da se pronađe rješenje za problem ilegalnih migracija

21.11.2019 u 14:11

Bionic
Reading

Europska pučka stranka (EPP) u srijedu i četvrtak na kongresu u Zagrebu izabrala je Donalda Tuska za novoga predsjednika. Usvojena je stranačka platforma po kojoj se odbacuje klimatski skepticizam, ali i zeleni socijalizam i utopijske klimatske politike radikalne ljevice, a rješenje za smanjenje emisija stakleničkih plinova vidi u klimatskim inovacijama

U završnom je govoru domaćin, hrvatski premijer i predsjednik HDZ-a Andrej Plenković čestitao novom predsjedniku EPP-a Donaldu Tusku i zahvalio bivšem Josephu Daulu za sve što je učinio za stranku.

Plenković je u obraćanju delegatima EPP-a poručio da se arhitektura Europske unije i dalje mijenja, kao što se mijenjala od pada Berlinskog zida prije 30 godina do danas. 'Trebamo biti svjesni toga da važnost Europe na globalnoj razini pada u odnosu na devedesete godine prošlog stoljeća', kazao je Plenković, dodavši da je u tom vremenu Kina narasla četiri puta.

'Potreban je zajednički europski odgovor na nove izazove', smatra Plenković. Odgovor je, rekao je, u još većoj suradnji na europskoj razini, i to oni u EPP-u dobro znaju.

'Činjenica da smo se morali boriti za vodstvo u Europskoj komisiji, iako smo pobijedili na izborima, mora nas itekako zabrinuti', kazao je Plenković, ponosan što su na kraju ipak osigurali imenovanje Ursule von der Leyen. Za EPP je bilo ključno da dobiju predsjednika Komisije i to su uspjeli, rekao je. Za iduće izbore, smatra Plenković, trebaju se utvrditi jasna pravila koja će prihvatiti svi klubovi u Europskom parlamentu jer u suprotnom nitko neće htjeti biti Spitzenkandidat.

Plenković je u obraćanju na kongresu EPP-a kazao da su potrebna veća ulaganja u kohezijske politike kako bi se ravnomjerno razvijali svi krajevi Europe. Hrvatsko predsjedanje bit će usmjereno tome. Također smatra da unutarnje tržište treba biti prilagođeno kako bi se stvorilo više radnih mjesta, ali to ne treba raditi nauštrb socijalnih prava, već u skladu s kršćanskim vrijednostima koje baštini EPP.

Ponosan je na to što je demografija uključena u europske smjernice i što će se Dubravka Šuica baviti tim problemom u novoj Europskoj komisiji. Rekao je i da Europa, u usporedbi s nekim drugim svjetskim akterima, kasni u razvoju umjetne inteligencije i drugim srodnim područjima te je pozvao na veća ulaganja u inovativnost.

  • +6
Izborni kongres EPP-a u zagrebačkoj Areni Izvor: Cropix / Autor: Goran Mehkek / CROPIX

'Europa mora štititi svoje granice i zajednički raditi na rješavanju sigurnosnih pitanja jer to države ne mogu same', istaknuo je Plenković, dodavši da je za Hrvatsku posebno važno zaustaviti ilegalne migracije na jugoistočno-balkanskim rutama. Stava je da se problem migranata treba riješiti na vanjskim europskim granicama i da je u tom kontekstu nužno postići sporazum s Turskom.

Žao mu je zato što su Sjeverna Makedonija i Albanija blokirane na putu prema EU, ali je istaknuo da su ih blokirale zemlje u kojima su na vlasti liberalne i socijalističke vlade, što, smatra, oni u EPP-u moraju jasno istaknuti.

Kazao je i da će hrvatski susjedi u jugoistočnoj Europi biti prioritet tijekom predsjedanja Hrvatske Vijećem Europske unije, posebno Bosna i Hercegovina. 'Veselim se samitu koji će biti organiziran u svibnju 2020. godine na tu temu', kazao je Plenković. Također želi organizirati samit o Istočnom partnerstvu u Bruxellesu.

'Moramo raditi za budućnost Europe, moramo modernizirati politike, a zadržati naše vrijednosti. Moramo dati zamašnjak EPP-u da i u budućnosti, kao i do sada, bude vodeća snaga Europe', zaključio je Plenković na kraju govora.