VIŠAK U PRORAČUNU

Plenković najavio novi dodatak za umirovljenike, pogledajte koliko će dobiti

20.12.2023 u 19:17

Bionic
Reading

Premijer Andrej Plenković gostovao je u Dnevniku HRT-a, a uz komentare na aktualne teme najavio je i paket pomoći umirovljenicima vrijedan 70 milijuna eura koji će biti isplaćen prije Božića

Na početku gostovanja izrazio je očekivanje da će se novi ministar gospodarstva Damir Habijan dobro snaći sa svim izazovima koje to odgovorno mjesto nosi. 'Očekujem da prione poslu. U pitanju je mladi čovjek sa sjevera Hrvatske', rekao je premijer.

Upitan za komentare oporbe tijekom saborske rasprave koje su se uglavnom bavile 'aferom Mreža', Plenković je ustvrdio: 'To nije 'afera Mreža', već 'afera Most', koja govori o koruptivnom karakteru Mosta i mržnji koju oni pokazuju prema HDZ-u. Mi smo ih razoružali i danas potpuno politički porazili', ocijenio je.

  • +19
Andrej Plenković primio predstavnike MORH-a i Oružanih snaga Izvor: Pixsell / Autor: Marko Prpic/PIXSELL

Još jednom se pohvalio gospodarskim rastom od 11 kvartala uzastopce te izrazio očekivanje da će rast u posljednjem kvartalu godine biti još veći nego do sada, temeljeći tvrdnju na procjeni HNB-a o rastu od 3 posto. 'Oni su još optimističniji od nas', rekao je.

Najavio je da će Vlada zahvaljujući proračunskim uštedama isplatiti još jedan dodatak umirovljenicima, do razine primanja od 840 eura. Paket će obuhvatiti više od 830 tisuća umirovljenika, a vrijedan je 70 milijuna eura.

Na pitanje koliko dugo će trajati ograničenje cijena prehrambenih proizvoda, rekao je: 'Koliko god treba. Iako ne želimo intervenirati u gospodarstvo, nekoliko isprepletenih okolnosti nametnulo je potrebu za ovom mjerom. Cijene su išle dolje, a u dućanima ništa nije falilo', rekao je te izrazio očekivanje da trgovci neće neodgovorno podizati cijene.

Komentirajući situaciju s afričkom svinjskom kugom, rekao je kako je u pitanju bila 'zlouporaba bolesti'. Ponovio je kako je od 800 tisuća svinja u Hrvatskoj usmrćeno svega njih 35 tisuća, a zahvaljujući registriranju onih koji nisu ranije registrirali danas imamo 950 tisuća svinja. 'Unatoč afričkoj svinjskoj kugi, ustanovili smo da imamo 150 tisuća svinja više nego prije. A ovi prosvjedi nesvinjogojaca i ekstremističkih skupina, nastojali su politički profitirati. Sad kad je moguće tržiti svježim mesom unutar Hrvatske, to je zaokružena priča vlade koja zna što radi. Ne nekakvo balkanoidno, divlje ponašanje', zaključio je.

Komentirajući novi dogovor Europske unije o migrantskoj krizi, ponovio je da Hrvatska provodi odgovornu politiku zaštite vanjske granice EU.

Ponovio je da postoje dvije političke Hrvatske, a da je u drugoj oporba koja je 'strašno frustrirana'. Rekao je da će na izbore HDZ izaći s pouzdanim partnerima, točkasto po izbornim jedinicama. 'Njima nije cilj nas pobijediti, već nekako podići svoj koalicijski potencijal', rekao je. Upitan za datum mogućih izbora, rekao je: 'Nema potrebe još govoriti o tome'.