MOGU TAKO GODINAMA

Amerikanci zavidni: Rusi su vrlo jeftino izbombardirali Siriju

28.12.2015 u 12:17

Bionic
Reading

Tri mjeseca od početka vojne intervencije u Siriji, ruski predsjednik Vladimir Putin postigao je glavni cilj, stabilizaciju vlasti Bašara al Asada s razmjerno niskim troškovima te može godinama zadržati vojne operacije na ovom stupnju, rekli su američki dužnosnici i vojni analitičari

Ta se  procjena iznosi unatoč javno izrečenim tvrdnjama Baracka Obame i glavnih saveznika da je Putin krenuo u loše koncipiranu misiju u pomoć sirijskome predsjedniku Bašaru al Asadu, da će se boriti da uspije no da vjerojatno neće uspjeti.

'Mislim da je neosporno da je Asadov režim, s ruskom vojnom pomoći, u sigurnijem položaju nego što je bio', rekao je viši američki dužnosnik koji je želio ostati anoniman u intervjuu za Reuters.

Pet drugih dužnosnika za tu je agenciju izjavilo da je ruska misija dosad uglavnom bila uspješna te da je imala razmjerno niske troškove.

Američki su dužnosnici naglasili da bi se Putin mogao suočiti s ozbiljnim problemima bude li se ruska upletenost u gotovo petogodišnji civilni rat u Siriji produljivala.

S obzirom na to da je ruska zračna kampanja počela 30. rujna Rusija je pretrpjela minimalne posljedice i unatoč unutarnjim proračunskim poteškoćama lako je podnijela pokrivanje troškova operacije koju analitičari procjenjuju na jednu do dvije milijarde dolara na godinu.

Troškovi vojne operacije  financiraju se iz redovnog godišnjeg proračuna za potrebe obrane od oko 54 milijarde dolara, rekao je obavještajni dužnosnik.

Procjenjuje se da je u Siriji 5.000 pripadnika ruskih snaga, uključujući pilote, obavještajce, sigurnosne postrojbe za zaštitu ruskih baza i savjetnike za  snage Bašara al Asada.  

Troškovi vojne operacije manji su zahvaljujući padu cijene nafte jer je jeftinija opskrba gorivom za zrakoplove i brodove. Rusi su također iskoristili zalihu konvencionalnih bombi koja im je ostala nakon Drugoga svjetskog rata.

Putin je rekao da je svrha njegove intervencije stabilizirati Asadovu vlast i pomoći u borbi protiv Islamske države, a zapadni dužnosnici i sirijske pobunjeničke skupine kažu da su u zračnim napadima najviše gađali položaje umjerenih pobunjenika.

Ruski sirijski i iranski partneri postigli su nekoliko velikih teritorijalnih dobitaka.

Putinova je intervencija morala prekinuti zamah oporbe, čime su vladine snage preuzele inicijativu. Prije ruske vojne intervencije, rekli su američki i zapadni dužnosnici, prijetnje Asadovoj vlasti bile su sve veće.

Umjesto potiskivanja oporbenih snaga, Rusija se možda odlučuje za učvršćivanje Asadove vlasti na područjima koja nastanjuje njegova manjinska alavitska sekta, rekao je američki obavještajni dužnosnik.

Rusija ove operacije koristi i za testiranje novih oružja u borbenim uvjetima te ispitivanje načina kako ih integrirati u svoje taktike, rekao je taj dužnosnik.

'Rusi nisu slijepo ušli u to', rekao je obavještajni dužnosnik  dodajući da uz troškove 'imaju i neke koristi'.

Ruska vojna intervencija izgleda da je ojačala i njezinu poziciju za pregovaračkim stolom. U zadnjih nekoliko tjedana Washington se zauzeo za to da se približi Rusiji u traženju rješenja za rat u Siriji i povukao zahtjev za neposrednim odlaskom Asada s vlasti kao dio bilo koje političke tranzicije.