NEPRIJATELJI NA ZASLONU

Amerikanci zabrinuti: Kina ima radar koji otkriva i periskope podmornica

22.02.2016 u 16:00

Bionic
Reading

Kinesko ministarstvo obrane priopćilo je danas kako je razvilo najsuvremenije radarske sustave koji mogu otkriti i pratiti najmodernije zrakoplove kojima raspolaže Pentagon, među kojima je i lovac pete generacije Lockheed Martinov F-22 Raptor, a koji slovi kao onaj koji se ne može otkriti nikakvim uređajima

Radi se, naime, o poboljšanim radarskim sustavima koji će se ugrađivati u kineske zrakoplove za rano lociranje, identifikaciju, upozoravanje i praćenje zračnih, podvodnih i nadzemnih mehanizama tipa KJ-500 i KJ-2000, piše kineski list People's Daily, citirajući tamošnjeg vojnog analitičara Yin Zhuoa

Radari imaju tri antene postavljene u obliku trokuta kako bi se pokrilo svih 360 stupnjeva oko aviona, a prilagođeni su za otkrivanje ciljeva u zraku i na površini mora te za automatsko navođenje zrakoplova i brodova na njih.

Maksimalni doseg otkrivanja ciljeva radara na površini mora je čak 230 kilometara, a ciljeve u zraku otkriva na udaljenosti od 85 kilometara u tzv. funkcijom look-down, kada se leteći objekt kreće ispod horizonta radara i do 110 kilometara u tzv. načinu look-up, kada se letjelica kreće izvan horizonta radara. Pored toga, radar je opremljen najsuvremenijim sustavom detekcije pripadnosti, tzv. sustav IFF, a proizvođač tvrdi kako radar može uspješno otkrivati i tako male ciljeve kao što je vrh periskopa podmornice na površini mora.

Vijest o uvođenju novih radara objavljena je nakon što je kineska protuzračna obrana prošlog tjedna otkrila američke lovce F-22 u letu iznad Istočnokineskog mora, nakon čega je zapovjedništvo u Pekingu naredilo slanje ratnih brodova u to područje i učestalije patrole kineskih lovaca presretača.