NOVI SKANDAL

Amerikanci špijunirali predsjednike Brazila i Meksika

02.09.2013 u 09:17

Bionic
Reading

SAD je špijunirao komunikaciju brazilske predsjednice Dilme Rousseff i aktualnog predsjednika Meksika Enriquea Pene Nieta dok je bio kandidat za predsjednika, prema dokumentima američkih tajnih službi koje je obznanila u nedjelju televizija Globo iz Brazila

Televizija je predstavila dokument koji je otkrio američki informatičar Edward Snowden, datiran u lipnju 2012. i naslovljen 'Inteligentna infiltracija podataka, istraživanje slučajeva Brazila i Meksika'.

U tom dokumentu Nacionalna agencija za američku sigurnost (NSA) nastoji steći 'bolje razumijevanje metoda komunikacije i sugovornika' Dilme Rousseff i njezinih suradnika zahvaljujući programu koji omogućava pristup svim sadržajima koje predsjednica posjećuje na internetu.

Rousseff, koja je predvidjela državnički posjet Washingtonu u listopadu, organizirala je radni sastanak u nedjelju kako bi analizirala to pitanje, javlja Globo.

'Ako se te činjenice potvrde bila bi to nedopustiva, neprihvatljiva situacija koja bi se mogla ocijeniti kao očigledna povreda suvereniteta naše zemlje', kazao je ministar pravosuđa Jose Eduardo Cardozo

Špijuniranje Enriquea Pene Nieta, koji je preuzeo vlast u Meksiku u prosincu, dogodilo se dok je bio favorizirani kandidat predsjedničkih izbora. NSA je presretala njegovu elektronsku poštu i telefonske poruke, posebice one u kojima je kandidat raspravljao o imenima eventualnih budućih ministara.

Brazilski ministar pravosuđa susreo se proteklog tjedna u Washingtonu sa zamjenikom američkog predsjednika Joeom Bidenom kako bi raspravio o tim otkrićima.

SAD je odbio brazilski prijedlog da se razmotri bilateralni sporazum o špijunskim aktivnostima.