'redoviti incident'

Amerikanci presreli četiri ruska aviona kod Aljaske: 'Ne smatramo to prijetnjom'

14.02.2023 u 22:19

Bionic
Reading

Američka vojska presrela je i prepratila četiri ruska zrakoplova iznad zone identifikacije protuzračne obrane Aljaske. Sjevernoamerička zračna komanda NORAD sve je nazvala 'rutinskim' incidentom

Zbog incidenta NORAD je dignuo dva borbena zrakoplova F-16 te ih poslao da presretnu ruske zrakoplove, među kojima su bili i borbeni zrakoplovi TU-95 BEARH-H i SU-35.

NORAD je također poslao dva lovca F-35A, E-3 Sentry i dva KC-135 Stratotankera kao pomoć.

'Ruski zrakoplov ostao je u međunarodnom zračnom prostoru i nije ušao u američki ili kanadski suvereni zračni prostor. Ova ruska aktivnost u sjevernoameričkom zračnom prostoru događa se redovito i ne smatra se prijetnjom, niti se aktivnost smatra provokativnom', stoji u priopćenju NORAD-a.

Od 2007. incidenti s presretanjem ruskih zrakoplova u sjevernoameričkom zračnom prostoru događaju se šest do sedam puta godišnje.

Dva ruska pomorska patrolna zrakoplova otkrivena su i praćena u blizini obala Aljaske i Kanade u rujnu, dok je ruski nadzorni zrakoplov ušao zračni prostor kod Aljaske u kolovozu.

Podsjetimo, dva nizozemska lovca F-35 presrela su u ponedjeljak formaciju od tri ruska vojna zrakoplova u blizini Poljske i ispratila ih van.

'Nakon identifikacije, ispostavilo se da se radi o tri zrakoplova: ruski IL-20M Coot-A koji je bio u pratnji dva Su-27 Flankers. Nizozemski F-35 ispratili su formaciju iz daljine i predali pratnju NATO partnerima", navodi se.