najvažnija karika u lancu

Amerikanci povukli neočekivani potez: Taj čovjek Iranu dostavlja ključne elemente za dronove

25.01.2024 u 18:02

Bionic
Reading

Iran je isporučio nekoliko vrsta dronova Moskvi koje Rusija koristi sijući strah i smrti u Ukrajini. Zbog sukoba u u Ukrajini zajedno sa strah od kineskih vojnih ambicija koji su svakim danom sve veći, Washington nastoji obuzati izvoz vojne tehnologije iz Teherana neprijateljima po svijetu, a koji je u posljednje vijrme u velikom zamahu

SAD je raspisao nagradu od 15 milijuna dolara za informacije o Hosseinu Hatefi Ardakaniju i njegovoj poslovnoj mreži. Iranskog poslovnog čovjeka se sumnjiči da pomaže Teheranu doći u posjed tehnologije koja služi za izradu bespilotnih letjelica. Te dronove potom Iran prodaje Rusiji koja ih koristi za teroriziranje stanovništva u Ukrajini.

Nagrada je raspisana u okviru programa State Departmenta koji je formirnan za pomoć u borbi protiv prijetnji nacionalnoj sigurnosti. Prema optužnici podignutog 2020. godine, Ardakani je surađivao s čovjekom iz Kine kako bi koristio lažne tvrtke za kupnju komponenti koje su u konačnici bile namijenjene za upotrebu u iranskim dronovima, piše Wall Street Journal.

Na primjer, nesvjesni francuski dobavljač isporučio je analogno-digitalne pretvarače u Hong Kong, nakon čega su ponovno izvezeni u Iran. Shema je uključivala varijacije te taktike u tri druge prilike.

Ministarstvo financija, koje je uvelo sankcije Ardakaniju i povezanim tvrtkama u prosincu, objavilo je da on vodi transnacionalnu mrežu nabave. Ta mreža je nabavila stotine tisuća dolara vrijedne servomotore, inercijalnu navigacijsku opremu i drugu tehnologiju koja se može koristiti u dronovima. Komponente američkog podrijetla koje je nabavila Ardakanijeva mreža pronađene su u olupinama iranskih dronova u Ukrajini i drugdje, priopćio je State Department.

Nalog za Ardakanijevo uhićenje je u vezi s njegovom optužnicom iz 2020. godine. Američki tužitelji vjeruju da se skriva u Teheranu.

State Department je naveo da prihvaća tragove koji će ih dovesti do Ardakanija putem Signala, Telegrama, WhatsAppa i Tora, uz tradicionalnije kanale.

Iranski dronovi Izvor: Licencirane fotografije / Autor: Iranski državni mediji

SAD do sada nije raspisivao nagradu protiv nekoga zbog navodnih kršenja kontrole izvoza, rekla je Christine Savage, bivša savjetnica Ministarstva trgovine koja sada vodi praksu sankcija i kontrole izvoza u odvjetničkoj tvrtki King & Spalding za WSJ. Ali ovaj potez dolazi u trenutku kada rat u Ukrajini i sukob koji uključuje američke i savezničke snage na Bliskom istoku ilustriraju stvarne posljedice širenja osjetljivih tehnologija.

'Nije samo teoretski. Ovo djelovanje stvarno radi kaos u svijetu', kazala je.

Službenik Ministarstva trgovine koji upravlja programom sankcija, Matthew Axelrod, bivši je dugogodišnji federalni tužitelj.

Axelrod je prošlog tjedna rekao da prekršitelji izvozne kontrole mogu očekivati veće novčane kazne nego što su mogle biti u prošlosti. Axelrod je ranije rekao da bi SAD mogao nametnuti strože kazne tvrtkama koje otkriju izvozne prekršaje, ali odluče ne obavijestiti vladu.Prošle je godine Bidenova administracija upozorila poduzeća da su na 'prvoj liniji fronte' u nastojanjima da zaustave Iran u nabavi materijala koji bi mogao podržati njegov program balističkih projektila.