DIO NIJE ZA JAVNOST

Amerikanci popustili, ovako će s Rusima dogovoriti bombardiranje u Siriji

21.10.2015 u 14:00

Bionic
Reading

Rusija i SAD potpisali su sporazum kako bi se izbjegli incidenti u zračnom prostoru Sirije. Naime, posljednjih tjedana oštrih borbi u Siriji dogodile su se situacije u kojima su se mimoišli ruski i američki vojni zrakoplovi

Sporazum na kojem već neko vrijeme inzistiraju Rusi, sadrži dogovor o sigurnoj udaljenosti između zrakoplova i bespilotnih letjelica, potvrdio je glasnogovornik Pentagona.

Ako piloti ne mogu izravno komunicirati jedni s drugima, dogovorena je komunikacija na kopnu. No sporazum ne uključuje zajedničke vojne operacije dviju država. Rusija je navodno zatražila da se sporazum ne objavi u cijelosti.


Rusko ministarstvo obrane nazvalo je sporazum jednim velikom korakom.

'Nadamo se da će se ovaj dokument primjenjivati na zračnim snagama svih zemalja koje su protiv Islamske države. SAD se obvezao da će pravila prenijeti na sve partnere koji djeluju u Siriji', rekao je ruski ministar obrane Igor Konaschenkov.

Dogovor je dio šireg plana, koji je vidljiv iz činjenice da je Turska jučer objavila da je spremna prihvatiti političku tranziciju u Siriji u kojoj bi predsjednik Bašar al-Asad ostao simbolično na vlasti šest mjeseci prije povlačenja s državničke funkcije.

Turska, članica NATO-a, već dugo vremena je jedan od najžešćih kritičara Asada i ustrajava u tvrdnji da je u Siriji nemoguće postići trajni mir bez njegova uklanjanja s vlasti.

'Rad na planu za odlazak Asada je u tijeku (...) može ostati šest mjeseci i to prihvaćamo jer će postojati jamstvo za njegov odlazak', rekao je jedan od vladinih dužnosnika Reutersu.

Istovremeno, američko ratno zrakoplovstvo pojačava svoju prisutnost u regiji. Dvanaest zrakoplova tipa A-10 ‘Thunderbolt‘ ovog  vikenda stiglo je u južnu tursku vojnu bazu Incirlik. Ta vrsta zrakoplova dizajnirana je za niske visine napada na tenkove i oklopna vozila. Navodno će se koristiti za potporu pobunjenicima na sjeveru Sirije u borbi protiv Islamske države.