UOČI KONGRESNIH IZBORA

Amerikanci nezadovoljni Obamom, ali i republikancima

16.09.2010 u 19:06

Bionic
Reading

Sedam tjedana uoči kongresnih izbora u studenom, među američkim biračima rašireno je nezadovoljstvo vodstvom predsjednika Baracka Obame i demokratske većine u Kongresu, no i stajalište o oporbenim republikancima također je vrlo negativno, pokazala je u četvrtak anketa The New York Timesa i CBS Newsa.

Obamino obnašanje predsjedničke dužnosti odobrava 45 posto birača, dok 47 posto izražava neslaganje. Kada je riječ o gospodarstvu njegova je ocjena još gora, sa 41 posto odobravanja i 51 posto neslaganja. Na pitanje ima li Obama jasan plan za rješavanje problema zemlje 59 posto odgovara da nema, dok 56 posto smatra da nema strategiju za zapošljavanje.

'On je imao mnogo planova, a nije ih se držao kao što je rekao. Sve izgleda kao puno priče, a ne baš puno akcije', kazala je Tammy Danley (38), nezavisni birač iz Louisburga, u Kanzasu, u intervjuu nakon sudjelovanja u anketi NYT/CBS-a.

Na pitanje odobravate li poteze većinskih demokrata u Kongresu, 63 posto birača odgovorilo je negativno, a 29 posto pozitivno.

Javnost ima još mračniji pogled na oporbene republikance, čiji posao u Kongresu ne odobrava čak 73 posto birača a odobrava 19 posto.

Dok se nezadovoljstvo Kongresom redovito pokazuje u ispitivanjima američkog javnog mnijenja, birači su obično imali znatno povoljnije mišljenje o vlastitim zastupnicima, dok se ove godine i to promijenilo.

Najveći udio Amerikanaca u zadnja dva desetljeća, čak 55 posto, kaže kako je vrijeme da zamijene vlastite članove Kongresa, dok 34 posto podržava reizbor.

U prilog izgledima oporbe na izborima govori i podatak da su birači iznimno otvoreni za promjene, čak i ako nisu sigurni gdje će ih dovesti republikanci.

Na nekoliko konkretnih pitanja o politici pojedine stranke, birači su uglavnom dali prednost demokratima, osim kod smanjivanja saveznog deficita i odnosa prema teroristima, gdje više vjeruju republikancima.

Većina smatra da demokrati imaju bolje ideje kako riješiti probleme u zemlji, pomoći srednjoj klasi i malim poduzetnicima, te otvoriti radna mjesta i imigraciju.

Spor gospodarski oporavak nakon recesije i visoka nezaposlenost vodeći su razlozi nezadovoljstva birača, pa tako 8 od 10 Amerikanaca stanje gospodarstva ocjenjuje negativno, a 4 od 10 kaže da je njihova obiteljska financijska situacija lošija nego prije dvije godine.

No, anketa pokazuje da mnogo više ljudi još uvijek okrivljuje Wall Street i Georgea W. Busha, a ne Obaminu administraciju za gospodarske probleme zemlje.

Raspoloženje u SAD-u sliči raspoloženju iz jeseni 1994., kada su republikanci nadmoćno pobijedili demokrate i preuzeli nadzor nad oba doma Kongresa, komentira The New York Times. Postoji slično neodobravanje za Kongres, veliki broj Amerikanaca koji vjeruju da je zemlja na krivom putu i rastuće nezadovoljstvo među biračima sa svojim zastupnicima u Kongresu.

Demokrati trenutačno imaju 39 više mjesta u Predstavničkom domu Kongresa i 17 više u Senatu, a analitičari procjenjuju da bi mogli sačuvati većinu u Senatu te izgubiti donji dom Kongresa.

Amerikanci 2. studenoga biraju puni saziv Predstavničkog doma Kongresa, trećinu Senata, 36 guvernera saveznih država, te tisuće regionalnih i lokalnih dužnosnika i vijećnika.

Nacionalna telefonska anketa NYT/CBS-a provedena je od petka do utorka, na uzorku od 990 odraslih osoba od kojih 881 registriranih birača, uz marginu greške od plus ili minus tri posto.